Болници сигнализират за намалени бюджети за април
Секция: Здраве
25 Май 2018 14:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Болници сигнализират за намалени бюджети за април

/КРОСС/ Многопрофилните болници за активно лечение в Карлово, Гоце Делчев, Чирпан, Троян, Казанлък и др. са изпратили писма до Българския лекарски съюз (БЛС), в които сигнализират, че за дейността си през април са получили от НЗОК занижени и недостатъчни бюджети. Това се посочва в писмо от съсловната организация, изпратено до НЗОК. В писмото от БЛС се настоява за преразглеждане и увеличаване на определените от НЗОК месечни стойности на болниците.

От БЛС допълват в писмото си, че според решение на Надзорния съвет на НЗОК от март, индикативните и месечните стойности за болниците за април трябва да са равни на отчетените и потвърдени за заплащане през март. По данни на НЗОК заплатената сума за март (за дейности, извършени през февруари) е била общо 151 531 618 лв.

"Предвид влизането в сила от 1 април на Националният рамков договор за медицински дейности и определените в него по-високи цени на някои клинични пътеки, така определените стойности според нас са недостатъчни. Считаме, че с действията си НЗОК отново създава условия за проява на недоволство от изпълнителите, въпреки постигнатите договорености в рамковия договор", се подчертава в писмото.