ВМС ще получат хеликоптер "Дофин" до 18 месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Май 2018 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВМС ще получат хеликоптер "Дофин" до 18 месеца

/КРОСС/ Военноморските сили (ВМС) ще получат в рамките на година и половина вертолет "Дофин", съобщи днес командирът им контраадмирал Митко Петев. Това е договорено в спогодбата с "Еърбъс Хеликоптерс", която е подписана на 23 май от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Според договора, хеликоптерът трябва да е предоставен на ВМС не по-късно от 18 месеца от подписването му. Контраадмирал Петев коментира, че вертолетът "Дофин" отговаря на всички изисквания и има същите качества като вертолетите "Пантер".

За новия хеликоптер не е необходимо допълнително обучение на летците, защото той е абсолютно идентичен с "Пантер", обясни Петев и уточни, че няма да е необходима и допълнителна апаратура или наземна техника. Военноморската авиобаза "Чайка" разполага и с апаратура за поддръжка.

През юни миналата година ВМС загубиха хеликоптер "Пантер" по време на тактическо учение в Черно море. Тогава загина и пилотът.

Командирът на ВМС съобщи още днес, че във военното министерство е минало съгласуването на проекта за инвестиционен разход за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб и в него са отразени всички направени препоръки. Добавени са средства и за ДДС, което беше основната причина да има само една оферта и да не може да бъде реализиран проектът.

Петев посочи, че придобиването на кораби няма да изостане от проектите за авиацията и сухопътните войски. Следващата седмица предстои приемането на проекта за инвестиционен разход на Съвета по отбрана и след това депозирането му в МС за междуведомствено съгласуване.

Контраадмирал Петев участва във Варна в ритуал по отбелязването на 102-та годишнина от началото на подводното плаване в България, който се проведе пред мемориалната плоча на първия български адмирал, командвал флота - Иван Вариклечков. На церемонията присъстваха областният управител Стоян Пасев и кметът Иван Портних.