Малина Крумова: Очакваме язовир „Пловдивци“ да бъде въведен в експлоатация още тази есен
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Май 2018 20:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Малина Крумова: Очакваме язовир „Пловдивци“ да бъде въведен в експлоатация още тази есен

/КРОСС/ Още тази есен очакваме да бъде въведен в експлоатация първият изграден след повече от 30 години язовир за питейно-битови нужди – „Пловдивци“. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, която бе на посещение в Област Смолян. Тя направи инспекция на съоръжението и проведе среща с кметове на общини от областта.

Язовир „Пловдивци“ може да снабдява с питейна вода близо 40 000 души на територията на общините Рудозем и Мадан и в още 30 населени места в Централните Родопи. „Този проект е важен, защото ще осигури достатъчно вода за хората и за техните битови нужди и ще допринесе за икономическото развитие на региона“, отбеляза Крумова. Язовирът е вече пълен, като неговият обем е 2,45 млн. куб. м.

Крумова подчерта, че съществуващият в момента водопровод, който доставя вода до общините Рудозем и Мадан ще бъде рехабилитиран. „С подмяната на 27-километровия водопровод ще могат да бъдат захранвани с вода от язовира повече населени места в рамките на двете общини и водата няма да губи от качеството и количеството си“, коментира тя и допълни, че се надява в рамките на тази година да се осигури финансиране и през 2019 г. да започне неговото подновяване.

Проектният капацитет на язовир "Пловдивци" позволява захранването за питейно-битови нужди в четири общини. Той се изгражда в рамките на съвместно споразумение между МРРБ и Световната банка. Проектът е на стойност 47,4 млн. лв.

По време на срещата с кметове на общините Смолян, Рудозем, Златоград и Чепеларе бяха обсъдени възможностите за инвестиции във ВиК отрасъла в региона, включително за малките населени места с население под 10 хил. жители, за които в момента няма осигурено европейско финансиране. Крумова изтъкна, че с подготвяния от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Закон за ВиК ще бъде създаден фонд за устойчиво финансиране изграждането и ремонта на ВиК съоръжения и пречиствателни станции за населени места с население между 2 хил. и 10 хил. души. „Набелязали сме мерките и стъпките, които можем да предприемем заедно с общините в Област Смолян и ще работим приоритетно за подобряване състоянието на ВиК отрасъла в региона“, категорична бе регионалният заместник-министър.