Опитният "Реал" или непреклонният "Ливърпул" - време е за финала на финалите
Секция: СПОРТ
26 Май 2018 09:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Опитният "Реал" или непреклонният "Ливърпул" - време е за финала на финалите

/КРОСС/ "Реал" Мадрид - Кралят на Европа. Единственият отбор с 12 трофея в най-авторитетния клубен турнир.

"Ливърпул" - петкратен шампион. Властелин на драматизма и вдъхновението.

Или написано по друг начин: Това са двата отбора, които са само на крачка от трона в Шампионската лига. Финалът в Киев започва в 21:45 ч. (българско време)

Ако има тим, който знае как се печелят финали на най-високо ниво в европейския футбол, това е "Реал" Мадрид. Миналата година възпитаниците на Зинедин Зидан сътвориха нещо, което никой друг отбор не бе постигал, откакто турнирът се провежда в настоящия си формат - защитиха златните си медали. При успех довечера Белия балет ще грабне трети пореден трофей - всички под ръководството на френския наставник. 

"Ливърпул" е най-резултатният отбор в Шампионската лига през този сезон. Мърсисайдци са вкарали рекордните 46 попадения от началото на плейофите, но преди старта на кампанията едва ли някой ги е слагал в сметките за титлата. И все пак, ако има отбор, който е способен на чудеса, то това е "Ливърпул". 

"Червените" от "Анфийлд" са на финал за първи път от 11 години и мечтаят да повторят феноменалния си подвиг от Истанбул 2005 г., когато сториха незабравим обрат от 0:3 до 3:3 и триумфираха след драматични дузпи.

Зидан няма проблеми с контузени. Всички погледи обаче отново са насочени към Кристиано Роналдо. При успех довечера португалецът ще се превърне в първия играч с пет титли в надпреварата от началото на ерата Шампионска лига. 

През последните шест години Роналдо е голмайстор номер 1 в турнира. През тази кампания има 15 гола в 12 мача, а ако се разпише в Киев, ще стане първият футболист с попадения в четири финала.

Германският мениджър на "Ливърпул" няма да може да разчита на трайно контузените Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джо Гомес и Жоел Матип. Участието на Емре Джан е под въпрос заради проблем с гърба.

Както "Реал" разчита на Роналдо, така най-голямата надежда на мърсисайдци е Мохамед Салах. Египетският национал обра всички индивидуални награди във Висшата лига. Този сезон той има 44 гола в 51 мача във всички турнири, а в Шампионската лига активът му е 11 попадения в 14 срещи.

"Реал" Мадрид е на 16-и финал в най-силния европейски клубен турнир. Кралският клуб има само три загуби. Последната е именно от "Ливърпул" - през 1981 г. на "Парк де Пренс". 

"Ливърпул" е на финал за осми път в своята история. За последно "червените" станаха шампиони след обрата срещу "Милан" през 2005 г. 

Вероятните състави:

"Реал" Мадрид: Навас; Карвахал, Варан, Рамос, Марсело; Каземиро, Кроос, Модрич, Иско; Роналдо, Бейл

"Ливърпул": Кариус; Александър-Арнолд, Ван Дайк, Ловрен, Робъртсън; Хендерсън, Милнър, Вайналдум; Мане, Фирмино, Салах