Изложба за авторката на първия български роман-пътепис в Столична библиотека
Секция: КУЛТУРА
26 Май 2018 10:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложба за авторката на първия български роман-пътепис в Столична библиотека

/КРОСС/Изложбата отразява някои от най-важните моменти от творчеството на Милка Петрова-Коралова. Тя е своеобразно пътуване по житейския път на Писателката, Скиталката, Дъщерята на света. Доста години М. Петрова-Коралова бе забравена интелектуалка, част от българския елит, която възкръсна за нов живот.

В акцентите на тази експозиция на Столична библиотека се открояват ключови моменти от живота ѝ, станали повод за създаването на нейния шедьовър - приключенският роман-пътепис за юноши „Сама по света". Според мнозина наши литературни светила той е без аналог в българската литература. Посетителите ще почувстват силата и творческия потенциал на необикновения писателски тандем Милка Петрова - Емил Коралов. Двамата, част от интелектуалния елит на България от онова време, са създатели и на знакови литературни издания както за деца и юноши (вестник с библиотека „Весела дружина"), така и за възрастни.

В изложбата ще бъдат включени книги от фонда на Столична библиотека, документи и лични вещи от семействата Коралови, Генчеви и Стоеви. Изложбата ще бъде допълнена с постери, отрязващи живота и дейността на Милка Петрова-Коралова, и на Андрей Коралов.

Достоен техен наследник е средният им син Андрей Коралов (1938-1987), чиято 80-годишнина честваме тази година. Музиковед и специалист в областта на музикалната естетика, доц. Андрей Коралов оставя на музикалната общественост у нас значими критически книги, които също са представени в изложбата.
Откриването на изложбата ще бъде съпътствано с представянето на новото разширено издание на романа-пътепис „Сама по света", включващо и историята на създаването на тази емблематична творба на българската детско-юношеската литература.

31 май 2018 г. 2018 г. (четвъртък) от 18:00 ч. в галерия „София".