Предстоящи събития в страната за 27 май
Секция: Предстоящи събития
27 Май 2018 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития в страната за 27 май

/КРОСС/София.
От 9.00 и 14.00 часа в Софийския университет ще се проведат изпити по немски език и по испански език в рамките на втората кандидатстудентска сесия.

***
София.
От 10.30 часа в Енорийския център на храм "Рождество Христово" Националният център по трансфузионна хематология организира акция за безвъзмездно кръводаряване.

***
София.
От 11.00 часа на площад „България" пред НДК (от страната на площад „Баба Неделя") жители и гости на София ще могат да тестват два водородни автомобила (Toyota & Hyundai), да разгледат зарядна станция за водород, както и да разгледат два водородни автомобила, изработени от студенти в Техническия университет в София и Русенския университет. Участие ще вземат Петър Курумбашев, член на Европейския парламент, Барт Биебуйк, изпълнителен директор на Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород", Ангел Попов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, проф. Евелина Славчева, директор на ИЕЕС - БАН, проф. Костадин Костадинов от Министерство на образованието и науката. В 18.00 часа двата водородни автомобила ще бъдат част от изпращането на зрелостниците от 73 СУ „Владислав Граматик" и Националната финансово-стопанска гимназия в София.

***
София.
От 18.30 часа в Централната софийска синагога, ул. "Екзарх Йосиф" №16, лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще присъства на 15-ата церемония за връчване на годишните награди "Шофар" на Организацията на евреите в България "Шалом".

***
София.
От 20.00 часа в зала 1 на НДК Елена Папаризу ще изнесе концерт.

***
Бистрица.
От 16.00 часа в сградата на читалище „Св. Цар Борис I - 1909" в село Бистрица ще се състои официална паметна вечер, посветена на името на българския гвардейски и емигрантски музикант Стойо Иванов Крушкин, потомък на „шопския апостол" - Никола Крушкин-Чолака, сподвижник на Васил Левски.

***
Бургас.
В туристически комплекс „Акве Калиде" ще се състоят арт занимания за деца.

***
Велико Търново.
От 13.00 часа в Голяма зала на Общината ще се проведе втора информационна среща на тема "Магистрала "Хемус" - възраждане на българския Север".

***
Враца.
От 11.00 часа в Народно читалище „Развитие 1896" Симфониета Враца ще се включи в „Ботеви дни 2018" с концерт.

***
Горна Оряховица.
От 11.30 часа на алеята на възрожденците в парк "Христо Ботев" ще се проведе Ден на поклонение и почит пред героите от Априлската епопея в Първи революционен окръг с център Горна Оряховица - поднасяне на венци и цветя.

***
Горна Оряховица.
От 16.00 часа ще се проведе откриване на парк "Детски кът" в града.

***
Горна Оряховица.
От 17.00 часа в Младежки дом ще започне XIХ-ти Международен пленер „Живописатира" - откриване.

***
Горна Оряховица.
От 21.00 часа на пл. „Георги Измирлиев" ще има Тържествена проверка-заря.

***
Добрич.
От 11.00 часа в Държавен куклен театър „Дора Габе" ще бъде представен спектакълът „Лека нощ, съкровище".

***
Козлодуй.
От 18.30 часа в Ботев парк в Козлодуй председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще присъства на откриването на 72-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица". В 19.50 часа на палубата на Националния музей-параход „Радецки" председателят на парламента ще наблюдава възстановка на превземането на парахода от Ботев и неговите съратници. В 21.45 часа Цвета Караянчева ще участва в тържествения заря-проверка пред паметника на Христо Ботев в Козлодуй.

*** Монтана.
От 10.30 часа пред спортно-атрактивен комплекс "Аугуста", до язовир "Огоста", ще се проведе Международната киноложка изложба "Свети Дух".

*** Монтана.
От 19.30 часа ще бъде открит Тринадесетият международен фолклорен фестивал - Монтана 2018, с националните химни на 6 държави от Европа и Азия.

***
Перник.
От 10.00 часа на Лятната сцена в Централен градски парк ще се проведе обучение на открито за деца и младежи, които искат да си вземат домашен любимец.

***
Перник/с. Дивотино.
От 11.00 часа в манастира „Св. Троица", с. Дивотино, ще се състои молебен и курбан за здраве.

***
Перник/с. Рударци.
От 17.00 часа в стадиона в с. Рударци ще се състои Ден на селото с празнична програма.

***
Перник/с. Големо Бучино.
От 18.00 часа на площада на с. Големо Бучино ще се проведе традиционен събор.

***
Пловдив.
От 9.00 часа в храм „Св. Троица" пловдивският митрополит Николай ще оглави богослужение.

***
Смолян.
Аархиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празничната света божествена Литургия в новия храм „Покров на св. Богородица" на Кръстова гора.