Това е сила! Заводите в Русия днес! (видео)
Секция: Анализи
27 Май 2018 16:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Това е сила! Заводите в Русия днес! (видео)

/КРОСС/Днес ще говорим за проектите в европейската част на Русия, които вече са в процес на изграждане или са проектирани.
Централен федерален район

В московската рафинерия се извършва мащабна модернизация. Обемът на инвестициите се оценява на 218 милиарда рубли, комплексът за дълбоко рафиниране на нефт е в процес на изграждане. Това ще увеличи дълбочината на обработка до 96%, т.е. ще се появи напълно нова инсталация. Производството на леки петролни продукти ще се увеличи до 85%.

В района на Калуга се разработва леярски комплекс с бюджет над 20 милиарда рубли. Тук ще се произвеждат изделия от стомана и чугун за минни и строителни машини. Сред купувачите - има не само от Русия и страните от ОНД, но и в чужбина. Пускане в експлоатация - 2020 година.
В Коломенския завод «Трансмашхолдинга», тече четири годишна модернизация на стойност 15 милиарда. Рубли. В резултат на това ще се създаде серийно производство на дизелови двигатели от ново поколение за руския флот и индустрия.

В района на Кострома се изгражда нова фабрика за шперплат на стойност 9 милиарда рубли. А в Киров се модернизира мебелната фабрика "Вяцки" и се завършва нова продукция на стойност над 6 милиарда рубли.
В Дубна преди края на 2019 г. ще бъде построен нов завод за производство на инструменти.
В района на Тула се строи завод за производство на полимери за строителната индустрия. Проектът се изпълнява в рамките на програмата за заместване на вноса и се оценява на 9 милиарда рубли.
В района на Тамбо ще се появи млечен клъстер с инвестиции над 20 милиарда рубли и комплекси за свиневъдство с инвестиции над 10 милиарда рубли.

Тази година в района на Орловска област започва изграждането на голяма високотехнологична фуражна фабрика с капацитет 800 хил. тона смесен фураж на година на стойност около 5 милиарда рубли.
До 2019 г. в района на Иваново ще бъде построена голяма свине ферма на стойност 2 милиарда рубли.

Две свинеферми с повече от 7 милиарда рубли ще бъдат построени в района на Нижни Новгород.

В енергийния сектор се очаква да бъдат пуснати в експлоатация втората силова единица на АЕЦ "Новороненеж" и два енергийни блока на АЕЦ "Курск", нови големи енергийни блокове в ТЕЦ "Воронежкия" и не само.

Южен федерален район и Северен Кавказки федерален окръг
На територията на Ставропол ще бъде изграден завод за приработка на природен газ на стойност 120 милиарда рубли. Първият етап ще произвежда химикали, а вторият - полиетилен и полипропилен.
Тази година ще започне и до 2022 г. ще бъде завършено изграждането на водопровода Багаевского в региона Ростов. Проектът е на стойност 22 милиарда рубли и ще реши проблема с недостига на питейна вода за домашна и промишлена употреба, както и за селското стопанство, риболова и корабоплаването.

Изграждането на ново морско пристанище бе договорено в Геленджик. С което оборотът на товарите ще се увеличи до 300 хил. тона годишно, пристанището ще може да се настанят съдове с оборот от 19,5 хил. души годишно.
Над 3,5 милиарда рубли ще бъдат инвестирани в развитието на търговското пристанище Туапсинского. Това ще увеличи оборота на товарния терминал до 3 милиона тона, както и капацитета на пристанището за всички сухи товари.

В Дагестан производството на композитни материали и пластмасови изделия, използвани в строителството, е в процес на изграждане. Инвестицията в проекта е около 3 милиарда рубли.
В Кабардино-Балкария ще бъде изграден голям полимерен завод и бутилиращо предприятие за питейна вода. Общата инвестиция възлиза на 13 милиарда долара.

В енергийния сектор са планирани пускането в експлоатация на централите на АЕЦ "Ростов", Грозни, Симферопол и Севастопол, нови слънчеви и водноелектрически централи.
Но това, разбира се, е само малка част от проектите. Само в Астрахан статутът на "особено важен инвестиционен проект" бе възложен на 11 проекта с обща инвестиция от около 27 милиарда рубли. Сред тях са болници, обекти за спорт, транспортни проекти и др.

Северозападен федерален окръг
Най-големият проект на областта е изграждането на газопреработвателна централа, съчетана с газово-химично производство. Комплексът ще може да обработва до 45 милиарда кубически метра. газ годишно и ще бъдат инвестирани над един трилиона рубли. Инсталацията за преработка на газ ще почисти входящия газ от примеси. Полученият метан ще бъде доставен за втечняване в Балтик СПГ.

Това е още един голям завод в процес на изграждане. Останалата част от газа се очаква да бъде изнесена чрез газопровода "Северен поток-2". Ценните фракции, извлечени от газа, ще бъдат използвани за производството на етилен и полиетилен. Около 1,5 милиона тона от тези продукти годишно са планирани и за доставки в Европа.

В пристанище Уст-Луга в процес на изграждане е голям зърнен терминал. Обемът на инвестициите в проекта е 20 милиарда рубли. Периодът на изпълнение е 3-4 години. Целият оборот на зърно от Латвия, който в момента е 4 милиона тона, ще бъде пренасочен към него.

В района на Калининград ще бъде изграден нов завод за минерални торове на стойност 47 милиарда рубли. Новият завод ще позволи да се организира дълбоката преработка на газ и производството на 5-то ниво на преработка, съответстващо на световните стандарти за качество.

Важно е да отбележим, че изброените проекти са само малка част от това, което в момента се изгражда или предвижда в Русия. Страната е толкова огромна и има толкова много строителни проекти, които не могат да се опишат в една статия.

video: https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=_dLimbgZlpU

Източник - Время-вперёд!