Самолет на НАТО за засичане на далечни обекти ще бъде показан в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Май 2018 18:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Самолет на НАТО за засичане на далечни обекти ще бъде показан в София

/КРОСС/ На 5 юни 2018 година на летище София ще се състои статичен показ на самолет E-3A за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS), съобищиха днес от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Посещението е израз на ангажираността на НАТО към сигурността на Югоизточния регион на Европа. Събитието е по повод включването на България в кампанията "We are NATO".

Организатор на статичния показ, който ще започне в 12.00 часа, е Командването на българските Военновъздушни сили по предложение на Обединеното командване на Военновъздушните сили на НАТО (NATO HQ AIRCOM), уточниха от ведомството.

При нормални обстоятелства E-3A може да работи във въздуха около 8 часа на височина от 950 метра, като покритата от него наземна зона обхваща над 310 000 кв. км. Самолетът е предназначен за засичане на обекти на далечни дистанции по въздух и вода. С такава машина се провеждат широк кръг от мисии като Air Policing - охрана на въздушното пространство, използва се и при антитерористични и евакуационни операции.

Той е участвал в мисии операция след кризата между Русия и Украйна, както и е подсигурявал Турция по време на сирийската криза. С него се осъществява и наблюдение на въздушното пространство на територията на страните членки на НАТО. Авиационните системи за наблюдение на AWACS участваха активно в операции на НАТО след 11 септември. С тях са подсигурявани срещите на върха на НАТО или големи спортни събития.