Австралиец ще бъде заровен жив за три дни под тасманийска улица
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Май 2018 19:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Австралиец ще бъде заровен жив за три дни под тасманийска улица

/КРОСС/ Австралийски пърформанс артист ще бъде заровен жив в контейнер под градска улица в столицата на Тасмания в продължение на три дни, предаде Ройтерс.

73-годишният Майк Пар възнамерява по този начин да припомни на жителите на град Хоубарт за геноцида, извършен от британците при завладяването на острова. Пърформансът ще бъде направен в рамките на годишния фестивал "Дарк Мофо". Пар ще бъде спуснат в контейнер под улица "Макуори" на 14 юни. В него ще има легло, вода, стол за медитация, моливи и дъска за рисуване. Засега не е ясно дали артистът ще има осветление и достъп до чист въздух.

Контейнерът, който е с дължина 4,5 метра, ще бъде заровен под асфалта и улицата ще продължи да функционира по време на пърформанса. Пътни знаци ще указват, че Пар се намира под краката на преминаващите пешеходци.

С протестното си заравяне австралиецът държи да припомни на новите поколения жестокостите, на които е било подложено туземното тасманийско население след пристигането по тези места на 75 хиляди английски и ирландски затворници.

Тасмания е австралийски остров на границата между Тихия океан и Индийския океан. Наречен е на холандския мореплавател Абел Тасман, който е първият европеец, посетил го през 1643 година.