86 плажни ивици по Българското Черноморие са неохраняеми
Секция: Туризъм
28 Май 2018 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
86 плажни ивици по Българското Черноморие са неохраняеми

/КРОСС/ 86 плажни ивици са неохраняеми. Защо се оказа трудно да се намерят концесионери на тези плажове, както и да има спасител на всеки плаж? Има ли риск за летовниците и каква ще бъде почивката на туристите това лято?

Най-много са безстопанствените плажни ивици на територията на община Царево - 19 на брой.

„Не е някакъв парадокс, че най-много са тези плажове в община Царево, тъй като тя е най-морската община в държавата - с близо 65 километра брегова ивица. Това доскоро не беше проблем за туризма, не е проблеми за Община Царево, тъй като напоследък главоломно набира скорост почиването като див метод и това започва да се превръща в проблем за общината. В общинския бюджет постъпват една част от средствата за концесии и наеми, но разпределена на тези 65 километра, на линеен метър се пада по не повече от 2 лева - 2,50 лева", заяви за „Здравей, България" кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев.

И поясни, че сумата, която се отпуска за плажа „Корал", е около 1200 лв.

„Само обслужването за един контейнер с отпадъци е 700 лева", поясни кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев. Той беше категоричен, че общината не е против концесиониране на плажните ивици.

Със 17 по-малко са неохраняемите плажни ивици тази година в сравнение с летния сезон на 2017 г. От 86 неохраняеми плажове 50 на територията на област Бургас, а 23 на територията на област Варна и 13 - в област Добрич.