Българската банка за развитие разширява програмата си по COSME към небанкови финансови институции
Секция: ИКОНОМИКА
28 Май 2018 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската банка за развитие разширява програмата си по COSME към небанкови финансови институции

/КРОСС/ Във фокуса й ще бъдат стартъпи и предприемачи, даващи работа на хора с увреждания и възпитаници на социални домове

Българската банка за развитие разширява обхвата на своята програма за индиректно финансиране КОСМЕ+. От нисколихвено и дългосрочно финансиране, комбинирано с гаранция от ББР и Европейския инвестиционен фонд, вече ще могат да се възползват микро-, малки и средни предприятия - клиенти както на търговските банки, така и на небанковите финансови институции. Те ще имат достъп до кредити и банкови гаранции в размер до 150 000 евро с до 10-годишен срок за издължаване при максимален лихвен процент 3М Euribor +5,7%.

Обновената програма КОСМЕ+ предвижда облекчени изисквания към обезпечеността по предоставяните на МСП кредити или банкови гаранции и приоритетно разглеждане на проекти на стартиращи предприятия. Ще има и допълнителни стимули за предприемачите, които дават работа на застрашени от социална изолация - хора с увреждания, възпитаници на социални домове, както и лица, изтърпели наказание „лишаване от свобода" преди навършване на пълнолетие.

Част от приходите по програма КОСМЕ+ ББР ще използва за допълнително, пряко финансиране на  проекти със социално въздействие.

Обхватът на програмата е 33 млн. евро, а Българската банка за развитие има готовност да сподели до 60% от риска по предоставените кредити и гаранции със своите партньори. Финансирането по програмата се осъществява благодарение на гаранцията, предоставена от механизма COSME на Европейския инвестиционен фонд и Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Целта на ЕФСИ е да подпомогне финансирането на продуктивни инвестиции в Европейския съюз, чрез които да се улесни и нарасне достъпът до финансови средства на МСП.

Повече информация за условията за кандидатстване по програмата можете да намерите на официалната страница на ББР - www.bdbank.bg