БСП: Галиче е като Сомалия, ГЕРБ искат да откраднат демокрацията
Секция: Интервюта
28 Май 2018 14:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП: Галиче е като Сомалия, ГЕРБ искат да откраднат демокрацията

/КРОСС/ Вчерашният частичен местен вот не беше избор, а завръщане и демонстрация на ретромутренската държава. Бях забравил как изглеждат официалните анцузи, ланците отгоре и джиповете по на 15-20 години, но пък за това от всички репортажи, които имаше вчера, плюс безбройните клипове и стотиците снимки, които се изсипаха в мрежата, ми се възстанови образът от началото на 90-те години. Това каза на пресконференция зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

На изборите в Галиче станахме свидетели на нагли манипулации. Тук имаме "иновативни" изборни процеси, които се пробват по места. Носят се слухове, че Ценко Чоков е звънял от затвора и е управлявал изборния процес. Ценко Чоков, кандидатът и досегашен кмет на ГЕРБ, който управлява заедно с ДПС, заяви Добрев.

Вчера в Беден нямаше избори, каза Николай Димов - издигнатият от БСП кандидат за кмет на смолянското село. Хората бяха извозвани от един работодател с думите, че ако не гласуват за ГЕРБ, повече няма да работят там. Председателят на Общинския съвет на Девин, който е от ГЕРБ, беше през цялото време там, извозваше хората с личния си джип, добави Димов.

Имаше натиск не само от шефа на завода, но и от самия кмет, от общинския председател. Говорим за един единствен работодател в малкото село. Обяснил е, че ако ГЕРБ не спечели се налага да затваря цеха. Сами си направете извода как влияе това на изборния процес, каза Кирил Добрев.

И за двете общини е характерна интересна коалиция - ДПС-ГЕРБ. Двете партии може би имат общи интереси и е добре да обявят официално коалицията, посочи Добрев.

Кандидатът за кмет на Галиче от БСП Веселин Тушинов заяви, че Галиче си прилича с държави като Сомалия по това, че там кметът се посочва. Хората не го избират и са много ощетени от това нещо, отнето им е правото на демократичен принцип. На фона на демографската криза в страната на изборите селото ни се е увеличило с 200 човека. Някои политически фигури регистрират своите работници на адреси на пусти къщи и ги карат да гласуват. Това е реалността, заяви Тушинов.

Кирил Добрев подчерта, че от БСП не признават изборния резултат. Ще искаме касиране на вота, добави депутатът от БСП Крум Зарков. Няма да оставим нещата така, няма да се оставим да ни откраднат демокрацията, добави той.

Против уговорените въпроси и връщането на мутренската държава сме, допълни Кирил Добрев.