"Галъп": Младите хора в България искат две деца
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2018 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Галъп": Младите хора в България искат две деца

/КРОСС/ Поколението на хората между 14 и 29-годишна възраст у нас си представя да има две деца в живота си. Няма съществена промяна спрямо предишното подобно измерване преди четири години. Данните са от най-новото мащабно и единствено по рода си изследване сред младите хора у нас, проведено от „Галъп интернешънъл" като част от проект на Фондация „Фридрих Еберт" за цяла Централна и Източна Европа. В навечерието на Деня на детето „Галъп интернешънъл" започва да съобщава изследователски факти от този проект в поредица медийни и научни публикации.

Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари - март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години. „Галъп интернешънъл" проведе и предходното подобно изследване - през 2014 г. Основни младежки изследвания в последните десетилетия се свързват именно с екипа на агенцията.

12% си представят едно. 59% искат две. 10% - три, а 2% искат четири или повече. Останалите 17% не знаят или не отговарят. На практика почти никой не посочва, че не иска деца. При тийнейджърите у нас делът на онези, които още не знаят колко деца биха искали да имат в живота си, е една пета, а при тези между 20 и 29 години - около една десета.

Така средният брой деца, които биха желали да имат в живота си младите хора у нас, е 2. Преди 4 години резултатът беше 2.02.

Като важни фактори за желания от младите хора брой деца са доходите, образованието, както и населеното място, където живеят. Оказва се, че младите с по-благоприятна житейска перспектива като че ли не поставят децата толкова високо в предпочитанията си.

*** Методика на изследването: Данните са от изследване сред младите хора у нас, проведено от „Галъп интернешънъл" като част от проект на Фондация „Фридрих Еберт" за цяла Централна и Източна Европа. Изследването е проведено сред 1016 души в периода февруари - март 2018 г. и е представително за хората на възраст между 14 и 29 години.