БСП поиска разглеждане на важни законопроекти, управляващите отказаха
Секция: ПОЛИТИКА
30 Май 2018 10:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП поиска разглеждане на важни законопроекти, управляващите отказаха

/КРОСС/ „Има много законопроекти на опозицията, които не стигат до пленарна зала и е време председателите на комисии да започнат да ги вкарват в дневния си ред". Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Драгомир Стойнев. Той заяви, че не е нормално такива закони като Наказателният кодекс - внесен от опозицията, Законът за лихвоточките, който не се разглежда от комисията по бюджет и финанси, Законът за доброволчеството, Културният чек не се допускат до пленарна зала. „Ако управляващите не сте съгласни с тях, можете да гласувате против, но ние искаме да бъдат чути и приети нашите предложения", каза още Стойнев.

„Три пъти от парламентарната трибуна БСП внася предложение за разглеждане на Закон за младежта. В него има въпроси, които са важни за младите хора в България, затова толкова настояваме той да се разгледа". Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Иван Ченчев. Той припомни, че тази нужда е заявена от младежките организации, миналата година на младежката среща във Варна. „Настояваме този Закон за младежта да влезе в пленарна зала, за да създадем условия за доброволчество и решаване на проблемите на младите хора, които в момента се неглижират", заяви Ченчев.

„Преди седмица, в деловодството на НС е внесен законопроект за автомобилната камара. Той е разпределен само в комисия по транспорт". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Георги Свиленски от парламентарната трибуна. Той обясни, че законопроектът касае отнемане на правомощия на министъра на транспорта и преструктуриране на дейности в Министерството на транспорта. „Недопустимо е един законопроект, внесен от народни представители, да не бъде гледан в правна комисия. Там има много правни въпроси и се нуждаем от експертизата им", категоричен е народният представител. Според него този законопроект въвежда нова регулация в бранша, което неминуемо ще доведе до санкции от ЕК, ако не му бъде обърнато внимание и от Комисията по европейски въпроси. „Най-важното - в мотивите на законопроекта, както и в медиите, се налага теза, че с този законопроект се слага край на корупцията в Министерството на транспорта. Задължително трябва да бъде гледан и от Комисията за борба с корупцията. Ако те подкрепят този законопроект, като мярка за борба с корупцията, следващата мярка, която ще предложа е- да закрием Министерството на транспорта и да го направим в частни структури, изнесено извън държавната администрация, за да се преборим с корупцията в този сектор", каза още Георги Свиленски.