Геновски: Отварянето на данните за обществените поръчки подпомага бизнес с пазарен дял 60 млрд.евро
Секция: ПОЛИТИКА
30 Май 2018 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Геновски: Отварянето на данните за обществените поръчки подпомага бизнес с пазарен дял 60 млрд.евро

/КРОСС/ Публикуването на данни за обществените поръчки, позволява по-добър контрол при използването на публични средства и отваря нови бизнес възможности. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски при откриването на конференция „Движеща сила на данните за обществените поръчки за бизнеса и политиката на ЕС". Събитието се провежда в Брюксел от Службата за публикации на Европейския съюз под егидата на Българското председателство.

Пазарът на отворени данни в Европейския съюз е около 60 милиарда евро, като обемът за секторите транспорт, информационни технологии, съобщения и търговия е над 16,6 млрд. евро, каза още заместник-министърът. По думите му, бизнесът в редица индустрии използва все повече данни като основа за стратегическо планиране, вземане на управленски решения и измерване на бизнес постижения. Научно-изследователската общност разчита на данните за подобряване на своите научни резултати.

В изказването си Димитър Геновски посочи още, че наличието на надеждни и точни данни за обществените поръчки, както на национално, така и на европейско ниво, стимулира икономиката и трансграничната търговия. Отвореният достъп до тази информация е важна предпоставка, както за развитието на единния пазар, така и на търговските отношения на Европейския съюз с други страни и региони, каза в заключение заместник-министър Геновски.