Португалия не одобри евтаназията
Секция: СВЯТ
30 Май 2018 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Португалия не одобри евтаназията

/КРОСС/ Парламентът на Португалия отхвърли законопроект за узаконяване на евтаназията в католическата държава с почти равен вот, но е осигурена достатъчно подкрепа, която гарантира продължаване на дебата по въпроса, информира "Ройтерс".

Изготвен от управляващите социалисти, в подкрепа на проектозакона гласуваха 110 депутати в 230-местния парламент, а 115 законодатели го блокираха, четирима се въздържаха. Гласуването се проведе след разгорещен дебат и вот, който изискваше всеки депутат да обяви позицията си.

По-рано стотици хора от всякаква възраст - предимно от религиозни групи и католически училища, протестираха пред сградата на парламента, скандирайки "Да на живота, Не на евтаназията". Те носиха и лозунги като "Ние настояваме за палиативна грижа за всеки" и "Евтаназията е рецепта за тормоз над възрастните".

Португалската асоциация на лекарите е против промяната, аргументирайки се, че нарушава ключови принципи на професията.

Евтаназията, когато лекар отнема живота на пациентите по тяхна молба, е законна в Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург и Холандия. В Швейцария и някои американски щати асистираното самоубийство, при което пациентите сами прекратяват живота си под лекарски надзор, е разрешено.

През 2007 г. Португалия разреши аборта, а три години по-късно и еднополовите бракове.