Еврокомисията подкрепя България за регионален газов хъб
Секция: ИКОНОМИКА
31 Май 2018 15:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврокомисията подкрепя България за регионален газов хъб

/КРОСС/ Еврокомисията напълно подкрепя плановете на България за създаване на регионален газов хъб, заяви на пресконференция Ана-Кайса Итконен, съобщи БГНЕС. На въпрос за транзита на руски газ в Европа тя отговори:

“Напълно подкрепяме България за реализирането на нейния план за регионален газов хъб. Разбираме, че газовите потоци в региона имат много важно значение за България.“

По-рано премиерът Бойко Борисов съобщи на пресконференция след разговорите си с руския президент Владимир Путин, че президентите на Русия и Турция не възразяват газопроводът „Турски поток“ да бъде продължен към България. По неговите думи България планира да води преговори с „Газпром“ за закупуването на газ и осъществяването на газов транзит към други страни.

По-рано президентът на България Румен Радев заяви, че България има нужда от директни доставки на руски газ по дъното на Черно море и предложи този проект да бъде наречен „Български поток“. През декември 2014 г. Русия се отказа от проекта по строителството на газопровода „Южен поток“ през България и го замени с тръбопровод с аналогична мощност, който по-късно получи наименованието „Турски поток“.