Предстоящи събития на 2 юни
Секция: Предстоящи събития
02 Юни 2018 08:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстоящи събития на 2 юни

/КРОСС/ Враца.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото отбелязване на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица. Церемонията ще започне в 10.45 часа. В традиционния поход до връх Околчица ще участва председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Сборният пункт за тръгване е ОУ „Христо Ботев" в центъра на село Паволче в 08.00 часа.

***
София.
От 09.30 часа в двора на Културен дом „Средец" на ул. „Кракра" 2, ще се проведе фотографското състезание „Фотомаратон София".

***
София.
От 10.00 до 14.30 часа в зала 3 на НДК ще се проведе Десето юбилейно издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди". От 16.00 часа ще се проведе церемония по награждаване.

***
София.
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция, на която ще бъдат дадени подробности за Движени „Реформи в културата".

***
София.
В 12.00 часа социалисти от столичния район „Възраждане" ще се поклонят и ще поднесат венци и цветя на паметника на Христо Ботев на едноименния булевард. В 17.00 часа представители на младежкото обединение в БСП - София ще се поклонят пред паметника на Христо Ботев в
Борисовата градина и ще рецитират стихове на великия поет. В инициативата „Ний четем Ботев" ще се включи и лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. В 18.00 часа ще се проведе тържествено честване на Братската могила в Борисовата градина. Слово ще произнесе
председателят на Софийската организация на БСП Калоян Паргов.

***
София.
От 13.00 до 13.45 часа на сцената на Пролетния базар на книгата ще се състои официална среща на тема „Книгата - главен герой на сцената на другите изкуства". На официалната среща ще бъде връчено отличието „Златна монета култура", ще бъдат представени издатели, театри, автори, актьори, драматурзи, композитори и режисьори, които сътворяват другия живот на Книгата, в друго изкуство.

***
София.
От 15.30 часа във Френския институт директорът на Център „Жорж Помпиду" в Париж - Бернар Блистен ще изнесе специална лекция. Блистен пристига в София по специална покана на кмета Йорданка Фандъкова и министъра на културата Боил Банов. В 17.15 часа кметът Фандъкова ще
се срещне с Бернар Блистен.

***
Благоевград.
От 10.00 часа, пред бюст-паметника на Христо Ботев, на площад „Народни Будители" ще се състои ритуал по полагане на цветя в памет не
великия български революционер и поет Христо Ботев.

***
Бургас
От 12.00 часа при паметника на Христо Ботев в Морската градина ще бъде отслужена заупокойна молитва от бургаското православно духовенство. След това ще се състои тържествен ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.

***
Варна.
От 10.00 часа пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина ще се състои общоградско поклонение - отслужване на заупокойна молитва и полагане на венци и цветя с военен ритуал за Деня на Ботев.

***
Варна.
От 10.00 часа от паркинга на магазин „Метро" ще потегли автошествие, организираното от ВМРО Варна Шествието ще премине през централните варненски булеварди и ще приключи пред Катедралата.

***
Велико Търново.
От 11.30 часа на ул. „Христо Ботев", до Централна поща, ще се състои първа копка на основите на паметник на Христо Ботев.

***
Велико Търново.
От 12.00 часа на Паметник „Майка България" ще бъде почетена паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев.

***
Горна Оряховица./ с. Върбица.
От 10.30 часа на Паметник „Майка България" ще се състои ритуал по поднасяне на цветя по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Горна Оряховица.
От 11.45 часа в Парк „Христо Ботев" ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Добрич.
От 10.00 часа в Основно училище „Христо Ботев" ще се състои поклонение пред паметника на Христо Ботев.

***
Каварна.
От 11.30 часа в Градския парк пред паметника на българския национален герой Христо Ботев ще се проведе общоградско поклонение.
***
Казанлък.
От 15.30 часа в редакцията на в. „Искра", ул. „Искра" № 2, почетният председател на Обединени земеделци д-р Анастасия Димитрова-Мозер и председателят на партията Петя Ставрева ще дадат пресконференция.

***
Казанлък.
От 18.00 часа в Музея на розата ще се състои церемония по награждаване в Международен конкурс по лютиерство.

***
Казанлък.
От 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде представена изложба с фотосите от „В Долината на розите".

***
Калофер.
От 11.00 часа пред Национален музей „Христо Ботев" ще се състои военен ритуал - изнасяне на знамето на Ботевата чета. От 11.30 часа ще бъде произнесено слово и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. От 12.00 часа в Мемориален комплекс „Христо Ботев" ще се запази минута мълчание.

***
Кюстендил.
От 12.00 часа на Арката на площад „Велбъжд" ще бъде отдадена почит към Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Перник.
От 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев (пред ПГЕМП „Хр. Ботев") ще бъдат поднесени венци и цветя. От 11.30 часа в голямо фоайе ОДК ще се състои музикален спектакъл-концерт по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България - „Да знаем и да помним".

***
Пловдив.
В 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина ще бъдат отбелязани 142 години от гибелта на героя и на загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Пловдив/София/Варна/Русе/Бургас.
Национален протест под надслов „За правото на избор при ваксинация" ще се проведе в редица големи български градове. Протестите ще се организират в Пловдив - от 11.00 часа, пред община Пловдив, София - 15.00 часа на „Площад народно събрание", Варна - от 15.00 часа на входа на морската градина, в Русе от 15.00 часа - в „Младежки парк" и в Бургас от 16.00 на „Пантеона"

***
Смолян.
С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец и почетен караул в Смолян ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за България. От 10.00 часа ще има поклонение на Родопската Шипка - връх Средногорец. От 11.30 часа започва тържествено честване Деня на
Ботев и загиналите за България с почетен караул и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев на площад „Свобода" на Стар център в Смолян.

***
Стара Загора.
От 11.30 часа в парк „Александър Стамболийски" ще се състои тържествен общоградски ритуал с полагане на венци и цветя в памет на Христо
Ботев и падналите за национално освобождение.

***
Търговище.
В 11.30 часа, начело с Фанфарния оркестър, ще тръгне ученическо шествие от I ОУ „Христо Ботев" по ул. „Васил Левски" - бул. „Митрополит Андрей" до паметника на Никола Симов. От 11.45 часа пред паметника на Никола Симов - Куруто, знаменосец на Ботевата чета, ученици от I ОУ „Христо Ботев" ще представят поетичната композиция „Ботев - легенда завинаги". Във връзка с отбелязването на 2 юни, къщата музей „Никола Симов - Куруто" ще бъде отворена с вход свободен от 09.30 до 13.00 часа.

***
Хасково.
В 12.00 часа пред паметника на Христо Ботев пред читалище „Заря" ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя.

***
Шумен.
От 12.00 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал" ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод Деня на Ботев.

***
Шумен.
От 12.00 часа на паметника на загиналите във войните в кв. „Дивдядово" ще се състои ритуал по поднасяне на цветя по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Шумен.
От 11.00 часа на поляната по паметник „Създатели на българската държава" ще се проведе „Пикник на открито".

***
Ямбол.
В 10.00 часа в двора на Професионалната гимназия по земеделие в Ямбол ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев.