Атанас Костадинов: За АЕЦ „Белене” се говори политически, но не и икономически
Секция: ИКОНОМИКА
03 Юни 2018 13:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атанас Костадинов: За АЕЦ „Белене” се говори политически, но не и икономически

/КРОСС/  Необходим е национален, работен консенсус

 „Позата на извинението от премиера, не е най-любимата на народа. България е малка страна, но има своето достойнство, цели и приоритети. Неотстояването им и политическата конюнктура, и мантрите, на които робуваме, често ни поставят в извинителна позиция.”

Това каза пред БНР народният представител от ПГ на „БСП за България” Атанас Костадинов в коментар за срещата между Бойко Борисов и Владимир Путин в Москва. „Проектът „Белене” беше гьол, сега стана един от най-значимите, дори с балканско измерение”, добави той. Според него, още от 1981., когато МС утвърждава изграждането на площадката за втората АЕЦ, проектът винаги е бил функция на политически дебати, но не е бил поставян на сериозна икономическа основа. „Ние, в парламентарната група по енергетика имаме добър консенсус за посоката, в която да вървим по отношение на АЕЦ „Белене” и енергийните проекти.

На политическо ниво обаче, извинението на Борисов олеква още повече, защото не е подплатено съдържателно с действия”, каза Костадинов и цитира думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че няма договорки за доставки на газ в България по "Турски поток".

„Крайно време е да има прагматичен, национален и работен консунсус, който поставяйки ясно въпросите, да търси отговори – проектите „Белене” и „Южен поток” са възможни и важни заради  ефекта им върху икономиката ни и на фона на световната ситуация. За последните 12 години, 15 нови атомни централи са рехабилитирани и реконструирани”, посочи Костадинов. Според него, най-вредно и национално безотговорно е да не се прави нищо по проекта за АЕЦ „Белене”.

Той заключи, че няма причина да се бави гласуване за отпадане на мораториума върху строителството на бъдещата ядрена централа в народното събрание.