Скоро ще се обособи нов човешки подвиг
Секция: Наука
04 Юни 2018 22:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Скоро ще се обособи нов човешки подвиг

/КРОСС/ Всички големи космически агенции, както и SpaceX, имат планове за създаването на колония на Марс. Тази идея е приветствана от много учени, като способ гарантиращ оцеляването на вида ни, защото той вече няма да е концентриран само на 1 планета.

Почти сигурно е, че в следващите 30 години човек ще стъпи на Червената планета, а колонизирането макар и с бавни темпове може да започне малко след това. Всъщност учените вече са изчислили колко ще струва създаването на средно голяма и напълно независима от Земята колония на Марс - около 10 трилиона долара. Макар и тази сума да звучи доста, то трябва да отчетем, че това са парите, които САЩ дават за 15 години за своята армия.

Излиза, че създаването на колония на Марс е трудно, но постижимо занятие. Но дали наистина то може да спаси човешкия вид?

Тук учените дават уклончив отговор. Да, хората родени и живеещи на Марс ще са част от нашата цивилизация, но само след няколко поколения няма да са част от нашия вид.

Ниската гравитация - само 1/3 от земната и по-голямото количество радиация от заредените слънчеви частици (макар учените да планират различни защити, включително и и изкуствено електромагнитно поле) ще доведе до мутации.

Очаква се хората на Марс да станат по-високи, с различно кръвно налягане и малко по-слаби мускули. В крайна сметка това ще доведе и до по-различно устройство на костите.

След дълги години, може да се окаже, че "марсианците" не могат да живеят на Земята или в по-добрият случай ще се чувстват крайно некомфортно на нея. Възможните изменения може да доведат и до това, че хората родени на Марс и тези на Земята няма да могат да имат общи деца или пък това ще е крайно опасно - като за родителите, така и за плода.

Учените разкриват, че дори и хората, живеещи на Марс да се отделят в различен подвид, то заради сравнително близкото разстояние те ще останат част от нашата цивилизация. Това най-вероятно няма да е така, ако след хилядолетия напуснем пределите на нашата Слънчева система. Дори и да се заселим на други звезди, огромните разстояния няма да позволяват комуникация в реално време и връзката с родната планета най-вероятно ще се загуби в даден момент.