Нанесени са щети по железопътната инфраструктура в района на община Варна
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Юни 2018 12:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нанесени са щети по железопътната инфраструктура в района на община Варна

/КРОСС/ При вчерашните интензивни валежи в района на община Варна  беше сериозно наводнена железопътната инфраструктура. Това доведе до смущения в графика на движение влаковете и маневрената работа в железопътен възел Варна, път 1 и 2 в междугарията Варна товарен парк-Тополите и  Варна-Варна товарен парк /около спирка Варна/.

Въведени бяха временни ограничения на скоростта на влаковете до 5 км/ч.

Основните щети са в зоните на деретата, спускащи се от града към пътната и железопътна инфраструктури. Наводнени бяха железопътните съоръжения при дере „Максуда“, облицованата пътна канавка от прелеза от бившите пристанищни складове до водостока на км 539+985 и редица други отводнителни съоръжения.

Железният път, стрелките, прелезът и съоръженията на осигурителната техника над нивото на релсите са компрометирани от наноси на тиня, кал, клони, пластмасови, стъклени и дървени отпадъци, които е носила водата. Съоръженията и отводнителните канали са засипани с наноси и боклуци.

За овладяване на бедственото положение, отстраняване на последствията от наводнението и възстановяване на нормалната експлоатация на железопътната инфраструктура, ДП НКЖИ очаква да бъде назначена комисия от Областния управител на Варна, с участие на представители на Компанията, която да направи оценка на щетите по инфраструктурата, да изготви план за възстановяването й и да набележи превантивни мероприятия за нормалната експлоатация.

Благодарение на бързата реакция на аварийните екипи на НКЖИ към момента влаковете се движат по разписание.