Световната банка предупреди: Следващата криза може да започне всеки момент
Секция: ИКОНОМИКА
06 Юни 2018 11:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световната банка предупреди: Следващата криза може да започне всеки момент

/КРОСС/ Световната икономическа и финансова криза от 2008-2009 година вече е преодоляна, прогнозите за 2018 и 2019 година са оптимистични. Но рецесиите се повтарят циклично на всеки 10 години и затова нова криза може да ни удари всеки момент.

Това предупредиха от Световната банка в новия си доклад "Глобалните икономически перспективи пред света". Засега нещата са стабилни, но хоризонтът след 2019 година изглежда тревожно.

Експертите припомнят, че на всеки 10 години световната икономика изпада в рецесия и криза, като посочват и годините 1975, 1921 1991 и 2009. Така че 10 години от последната криза вече минаха и можем да очакваме следващата. Това показват и моделите за развитие на световната икономика-рисковете се увеличават, дори последната прогноза за икономически растеж през 2019 година бе понижена наскоро от 3 на под 2%.

Оптимистичната прогноза- ръст над 4% в света има едва 16% шанс да се осъществи. Докато падане под 2% на растежа вече напомня за 2008 година, когато той бе 1.8 %. Тогава също много малко експерти предвидиха настъпването на колапса в САЩ и верижната реакция в целия свят.

Според Световната банка, първата опасност е протекционистичните мерки, които не позволяват на световната икономика да постигне сериозен ръст. Втората опасност е свързана с развиващите се пазари и увеличаващите се дългове на страните. При едно внезапно затягане на парично-кредитната политика на САЩ, което ще доведе до скок на лихвите, някои държави могат да изпаднат в неплатежоспособност.

Експертите посочват, че в момента дълговете на частния и държавния сектор на развиващите се икономики са по-високи от нивата през 2008 година. Ако към това се прибавят и ограниченията в търговията, налагани чрез въвеждането на мита на различни стоки и избухване на инфлацията в света, това ще срине доверието на инвеститорите и ще доведе до деструктивни събития на финансовите пазари.