Локализираха пожара в Чернобилската забранена зона
Секция: СВЯТ
06 Юни 2018 12:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Локализираха пожара в Чернобилската забранена зона

/КРОСС/ Горският пожар, който избухна в Чернобилската забранена зона вчера, е локализиран, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от ТАСС.

Ситуацията е под контрол. Продължават да тлеят само отделни огнища – трева, храсти, паднали дървета и пънове.

В борбата с огъня участват 35 единици техника, вкл. самолети и хеликоптер, и 150 пожарникари.

Системата за контрол на радиационната  обстановка бе приведена в режим на извънредна ситуация, след като първоначално бе съобщено, че основното огнище се намира в района на хранилището за отработено ядрено гориво. Украинската служба за извънредни ситуации обаче увери, че разпространение на продукти от горенето към Киев не се наблюдава, а радиационният фон, както в Чернобил, така и в украинската столица, не е надвишен.

Полицията разследва причините за възникването на пожара.

В Чернобилската забранена зона и преди е имало пожари, предизвикани от възпламеняване на гори и торфени площи. През април 2015 г. възникна един от най-големите пожари, обхванал 400 хектара от забранената зона.

Четвъртият реактор на централата експлодира през 1986 г. при изпитания и причини най-тежката ядрена катастрофа в историята. Радиоактивни елементи, изпуснати от реактора заразиха, по някои изчисления, близо три четвърти от територията на Европа и най-вече Украйна, Русия и Беларус. Зоната около централата в радиус от 30 километра е необитаема и до днес. Другите три реактора в Чернобил продължиха да произвеждат електричество до окончателното им затваряне през декември 2000 г.