Не изплащат парите на тютюнопроизводители от Силистренско вече 8 месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юни 2018 18:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Не изплащат парите на тютюнопроизводители от Силистренско вече 8 месеца

/КРОСС/ В силистренското село Искра днес тютюнопроизводители се събраха, за да поискат от Булгартабак-Плевен в срок от една седмица да им изплати дължимите близо 1 милион лева, за продаден миналата година тютюн. 60 семейства от общините Ситово, Дулово, Главиница и Тутракан чакат вече осем месеца да получат парите си.

Последното обещание е било, че до 24 май банковите им сметки ще бъдат захранени, а тютюнът са го предали през ноември миналата година. Всяко семейство има да получава от 10 000 до 50 000 лева. Заради забавянето изпитват затруднения при погасяването на кредити и плащането на осигуровки. Реална е и опасността тази година да не успеят да отгледат и нова реколта.

Тютюнопроизводителите имат подкрепата на общинските си кметове и не бъдат ли платени задълженията към тях, ще се пристъпи към ефективни протестни действия. Мнозина от стопаните са обмисляли да намерят и алтернативно на тютюна производство, но безуспешно.

Така например заради ниска цена от миналата година в гаражите им залежават тонове чубрица. Подобна е ситуацията и с отглеждането на слънчоглед и с тикви. Затова за тях дилемата е тютюн или чужбина.

Рафие Садък: От мойто детство се занимавам с тоя тютюн, но за първи път ми се случи тази година това нещо – 10 000 лв. Работихме 10 дка тютюн и не съм получила още нито една стотинка досега.

Дилбер Джевдет: За нищо няма пари – няма как да си изкараме годината – имаме кредити, имаме деца, имаме да плащаме торове, препарати , да си изпратим децата на чужбина ли и ние ли да заминем? 

Как да го сменяме – слънчогледът отива без пари, тикви сеем на 70-80 стотинки – как да го сменяме - ние с какво ще се прехранваме после – с какво ще изучаваме децата си. Сигурно другата седмица ще хвана влака за Германия там е било по-хубаво, уж.

Сали Халид: Почнаха болести по тютюна – некрозата, див огън - трябва да се пръска пък няма пари значи няма да има и реколта тази година и тютюн няма да има.