„Фейсбук“ призна, че обменя данни на свои потребители с китайски компании
Секция: Технологии
06 Юни 2018 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Фейсбук“ призна, че обменя данни на свои потребители с китайски компании

/КРОСС/ „Фейсбук“ призна, че има споразумения за обмен на потребителски данни с поне четири китайски компании, предадоха Ройтерс и АП.

Китайските „Хуауей“, „Леново“, „Опо“ и Ти Си Ел са сред общо около 60 компании, които са получили достъп до данни на социалната мрежа по „контролиран“ начин, одобрен от „Фейсбук“, каза днес в комюнике неговият вицепрезидент по мобилните партньорства Франсиско Варела.

Той направи това изявление, след като в. „Ню Йорк таймс“ публикува статия, в която описва подробно как „Фейсбук“ е давал на производителите на мобилни устройства голям достъп до данните на приятелите на потребители без тяхното изрично съгласие. Данните са включвали история на работните места, дали са обвързани, или не и други подобни информации за ползвателите на мобилните устройства и техните приятели.

„Фейсбук“ казва, че достъпът до данните е бил необходим, за да могат потребителите да ползват всички функции на едноименното приложение на смартфоните си.

„Хуауей“, третият по големина производител на смартфони в света, обаче бе посочен от представители на американското разузнаване като заплаха за националната сигурност заради твърдения, свързани с начина, по който борави с лични данни.

Сенатор Марк Уорнър, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия по разузнаването, каза, че новината поражда безпокойство. Той пожела да узнае как „Фейсбук“ гарантира, че данните не се прехвърлят на китайски сървъри.

Китайски телекомуникационни компании попаднаха в радара на служители на американското разузнаване, които твърдят, че те предлагат възможности за чуждестранен шпионаж и застрашават критично важни инфраструктури в САЩ.