Прямая линия с Владимир Путин (Обзор)
Секция: Русия
07 Юни 2018 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прямая линия с Владимир Путин (Обзор)

/КРОСС/  Над 1,9 милиона въпроса бяха изпратени въпроси до руското телевизионно и радиопредаване "Пряка линия" с президента Владимир Путин. Гражданите питаха днес за цените на бензина, повишаване на пенсионната възраст, икономиката, и разбира се за много лични проблеми за които търсят помощ. 

"Пряката линия", традиционно излъчвана от 2001 г., е програма, в която Путин отговаря на въпроси на гражданите, задавани по телефона, чрез текстови и видеосъобщения, чрез уебсайт, мобилни приложения и социални мрежи. Досега Владимир Путин е отговарял по този начин 15 пъти на въпроси на своите съграждани - 11 пъти като президент и 4 пъти като премиер.

Ето и най интересните въпроси отговори на които отговори Путин:

Според Путин Русия се движи в правилна посока :

Руският държавният глава заяви, че икономическата обстановка е добра и посочи, че преките инвестиции са се увеличили с 4,4%. "Това е много добър показател", поясни той. "Ние отбелязваме ръст на износа на машини и оборудване и селскостопанска продукция", посочи още Путин. Путин също заяви, че на общодържавно ниво не се предвижда увеличваане на данъчното облагане.

На въпрос на жител от родния му град Санкт Петербург за цените на горивата, които се повишиха през последно време, държавният глава заяви, че антимонополната служба е започнала разследване. "Това бе грешка", допълни президентът.

Относно правителството на  Медведев, Путин заяви, че е обмислял голяма промяна във федералния кабинет. "Такива радикални реформи щяха да ни отнемат две години. Време, каквото нямаме. Ето защо аз реших запазя ядрото на правителството, но и да му влея нова кръв", каза още президентът, който назначава органа на изпълнителната власт.

Путин обясни защо войната в Донбас продължава:

На въпрос на Захар Прилепин (един от опълченците на Донбас) Какво ще правим, ако Киев ще започне военни действия спрямо Донбас по време на световното първенство по футбол в Русия?

В случай на рязко ескалиране на конфликта последствията за Киев вероятно ще бъдат най-сериозни, тъй като жителите на ДНР и ЛНР няма да  позволят това. Може да съществува заплаха за държавността.

Сегашното украинско правителство не е в състояние да реши проблемите на населението на Донбас, те (украинското правителство ) не се нуждаят от гласоподаватели от самопровъзгласилите се републики, тъй като населението няма да гласува за тези, които са създали този конфликт подчерта Путин.

Ще направим всичко, за да разрешим конфликта в източната част на Украйна по мирен начин. Необходимо е да се спазват Минските споразумения завърши Путин.

Руските военни ще останат в Сирия, до тогава до когато това ще бъде изгодно на Русия.

На въпрос от Пряка линия ''Кога ще бъде изтеглен последен контингент от Сирия? 

Путин припомни, че в Сирия има две руски военни военни бази - в Кхмеим и Тартус. Това не са бази - за дългосрочни цели и по всяко време базите могат да бъдат закрити, но те ще останат там до тогава до когато това ще бъде изгодно на Русия.

Благодарение на нашата намеса, ситуацията в региона е контролируема на 90 процента от сирийското правителство. Сирия, това не е полигон за ново руско оръжие, но някои от тях ги използвахме в боевете.

Военните действия в Сирия са предали необходимият и нужен опит на нашите въоръженни сили. Това беше важна и благородна мисия, завърши Путин.

Путин отговори и на украинка пострадала в Сирия: Вие ще получите руско гражданство

В пряка линия с Путин днес бе зададен и един въпрос от болницата в Санкт - Петербург.

Това е една уникална история, въпроса идва от Ирина. Тя тръгва със своя сирийски съпруг в Алепо. Когато започват военните действия, жената помагала на сирийската и руската армия. Попаднала обаче под обстрел и останала без крак. Ирина поиска от президента да й помогне да получи протеза. Проблемът е, че тя е украински гражданин. Сега жената се лекува в Санкт Петербург. Тя не е виждала семейството си в продължение на две години - те са сирийци и не могат да дойдат в Русия без покана.

Вашия случай е много особен, надявам се вашите деца знаят че сте добре отговори Путин.

Ще помоля Министерство на отбраната да направят всичко възможно да видите съпруга и децата си.

Безусловно такива хора като вас имат нужда от подкрепа. Аз ще направя всичко възможно и това е в моята компетенция, Вие ще получите руското гражданство - отбеляза Путин.

Отговори и за Обвиненията на Запада срещу Русия 

Според президента на Русия Владимир Путин обвиненията на Запада по адрес на страната му са начин тя да се сдържа, защото западните страни виждат в нея конкурент, което е погрешна политика.
„Това е начин за сдържане на Русия, какъвто са и прословутите санкции. Безкрайните обвинения създават основа за употребата на мерки, сдържащи развитието на Русия“, заяви Путин по време на ежегодната „Директна линия“ с гражданите на страната.

„Те виждат заплаха в Русия, виждат, че тя става конкурент за тях. Струва ми се, че това е много погрешна политика“, подчерта руският президент. „Никой не трябва да се сдържа, в това число и Русия, а трябва да се изгради конструктивно взаимодействие. И тогава общият ефект за световната икономика ще бъде изключително позитивен, при това за преобладаващото мнозинство участници в международното общуване“, убеден е той.

„И все пак разбирането на това достига и до нашите партньори. Виждате как в много страни се говори за необходимостта да се изграждат нормални отношения с Русия“, обърна внимание Путин. Според него всяка страна им своите собствени интереси, но те „не трябва да се решават с помощта на егоистични методи на политика в сферата на икономиката“, допълни той.

Не пропусна да отговаря и за най-новото оръжие на Русия което ще осигури паритета с водещите държави.
Според президента на Русия Владимир Путин най-новите оръжейни системи на страната, представени през март на посланието на Федералното събрание, ще осигурят стратегически паритет с водещите във военно отношение държави.
„Тези комплекси мече застават на въоръжение. Те без съмнение ще запазят този паритет. Трябва да се разберат формите на нашето взаимодействие. Да се седне на преговорната маса и не само да се помисли, но и да се изработи съвременна, адекватна за днешния ден схема на международната и европейска сигурност“, заяви Путин.
Не бе подминат и Донълд Тръмп:
Президентът на Русия Владимир Путин, отговаряйки по време на „Директната линия" на въпрос за последната харесала му се шега, разказа, че смята за смешни твърденията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп тласка Европа към ръцете му и за намесата на Русия на изборите в САЩ.
„Съвсем наскоро едно известно германско издание написа, че президентът Тръмп тласка Русия в ръцете на Путин. Ако това се комбинира с по-ранната шега, че Русия е повлияла на изборите в САЩ, то тогава всичко това заедно звучи достатъчно смешно", заяви Путин.
„Повлияли сме били на изборите за президент на САЩ, а той ни е подарил Европа. Пълна глупост. По друг начин това не може да се нарече", допълни президентът.
САЩ и Митата :
Путин заяви, че е предупреждавал преди години Европа за риска САЩ да налагат правилата си в други страни, но тогава никой не го е чул,.
Руският президент заяви, че митата върху металите, наложени от Вашингтон върху другите нации са равнозначни на санкции и че Европейските държави никога не са очаквали да пострадат от подобни мерки. 
СА Щ вече дълги години разпространяват своята юрисдикция извън пределите на собствените си граници и сега вече се опитват да я разпространят и над европейските държави.
„Когато през 2007 г. изнесох реч в Мюнхен с тези идеи, се сблъсках с това, че много мои колеги ме обвиниха, че съм говорил твърде грубо и неуместно. Но за какво говорих аз? Говорих, че САЩ разпространяват юрисдикцията на своите закони извън пределите на границите си, което е неприемливо“, заяви Путин.
Според него тази тенденция продължава да се развива, защото след речта му в Мюнхен през 2007 г. никой не е направил нищо, за да я спре. Същевременно руския президент допълни, че Европа започва „не само на ухо“ но и публично да говори за недопустимостта на намесата на САЩ в живота на Европа.
„Един от френските министри наскоро заяви публично, че е невъзможно да се позволи на САЩ да станат полицай в икономическия свят“, уточни Путин.

Интересен бе и отговора за неговия наследник 
Путин смята, че неговият приемник ще се определи от народа. Той също така мисли за израстването на „ново поколение управляващи“.
„Винаги мисля за това. Няма приемник в класическия смисъл на думата, него ще го определи руският народ, избирателят от Руската федерация. Аз разбира се мисля за това в страната да расте младо поколение управници, отговорни хора, които да са в състояние да поемат отговорността за Русия“, заяви президентът.
По-рано Путин заяви, че има намерение и в бъдеще да се придържа към конституцията на Русия, забраняваща на едно лице да заема президентския пост повече от два мандата един след друг. 

За Третата Световна война :
Не зная с какви средства ще се води третата световна война, но четвъртата ще се води с камъни и дървета. Така президентът на Русия Владимир Путин отговори на въпрос за третата световна война.

Руският президент всъщност цитира знаменито изказване на Алберт Айнщайн. Той добави, че трета световна война ще бъде пагубна за човечеството.

“Нямаше глобални конфликти, защото в света между водещите държави бе установен стратегически паритет”, каза още Путин. “Колкото и неприятно може да прозвучи, аз ще кажа, че страхът от взаимното унищожение играеше сдържаща роля и заставяше военните държави да се уважават една друга”.

Той увери, че с разработваните в момента бойни системи в Русия ще бъде гарантиран такъв паритет и в бъдеще.

По повод риска от начало на активни бойни действия от украинската армия срещу Русия по време на световното първенство по футбол, изтъкнат от писателя Захар Прилепин, Путин заяви: “Надявам се, че такива провокации няма да има, но ако това стане, то ще има много сериозни последици изобщо за украинската държавност”.

Не бе подминат и спорта и по конкретно Световното първенство по футбол 

Путин отговори на въпрос за шансовете на "сборная" на Световното, като каза, че играчите не трябва да разочароват феновете.

"Наистина не показваме добра игра в последните срещи, но можем да се променим. В Русия има милиони фенове на футбола и заради тях, играчите ще трябва да постигат победи. Вярван, че ще се представим добре", коментира Путин.

Путин отговори на огромен брой въпроси а предаването продължи рекордните 4 часа и 24 минути.