Ердоган: Извънредното положение може да бъде отменено след изборите
Секция: ПОЛИТИКА
08 Юни 2018 11:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган: Извънредното положение може да бъде отменено след изборите

/КРОСС/ Извънредното положение в Турция може да бъде отменено след предстоящите на 24 юни президентски и парламентарни избори. Това заяви президентът на страната Реджеп Ердоган в интервю за телевизиите Си Ен Ен-Тюрк и Канал Де (Kanal D), излъчено снощи.

Това е първият път, в който Ердоган говори за подобна възможност. По думите му след изборите законът може да бъде внимателно обсъден и да бъде направена преценка дали да бъде отменен.

Извънредното положение беше въведено на 20 юли 2016 г. след опита за преврат пет дни по-рано и е в сила оттогава. На 18 април тази година то беше удължено за още три месеца за седми пореден път.

Турският лидер още веднъж подчерта, че „Канал Истанбул“ - проект за свързване на Черно и Мраморно море през европейската част на Турция е стратегически проект. Той заяви още, че турската армия ще атакува обекти на ПКК в Северен Ирак, ако правителството в Багдад не „прочисти“ тези райони.

По-рано стана ясно, че Турция спира споразумението с Гърция за обратно приемане на нелегални емигранти. Решението беше обявено от турския външен министър Мевлют Чавушоглу пред журналисти в Анталия. Турският първи дипломат добави, че споразумението с Европейския съюз по въпроса се изпълнява, а се прекратява споразумението само с Атина.

Причината е решението на гръцки съд, който отказа да екстрадира и освободи всички общо 8 турски военни, които избягаха в страната с хеликоптер в нощта на опита за преврат в Турция. По думите на Чавушоглу гръцкото поведение е неприемливо и Гърция е страната, привлякла най-много участници в преврата. Според турския министър на външните работи върху Гърция и особено върху съдиите има много голям натиск от страна на Запада.

Анкара и Атина имат споразумение за реадмисия от 2002 г., а през март 2016 г. беше сключено и споразумение с Евросъюза, което предвижда за всеки върнат в Турция нелегален емигрант в страните-членки да бъде настаняван един сириец, който отговаря на изискванията за бежански статут.