Новата финансова рамка в Европа противопостави управляващи и опозиция
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юни 2018 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата финансова рамка в Европа противопостави управляващи и опозиция

/КРОСС//КРОСС/ В бъдещия програмен период ще се отчитат нови критерии като демографска катастрофа и бедност. Нали нямаме спор, че сме най-бързо изчезващият народ и най-бедният в ЕС. Справедливостта и солидарността изискват особено внимание към такива държави, за да не се разделя Европа на две скорости", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя настоя правителството да внесе в парламента проект за бюджет на Европа за следващия програмен период. „Да дискутираме заедно. Да намерим националния си интерес, да ви дадем мандат и да ви дадем сила да го защитите в общия европейски интерес.

Да бъдете равен с другите по сила и самочувствие", обърна се Нинова към Борисов. От парламентарната трибуна тя повдигна и въпроса за бюрокрацията в Европа. „В бъдещия бюджет се предвижда увеличението на средствата за администрация в Европа от 77 на 85 млрд. евро. 8 млрд. повече за чиновниците. Ние не сме съгласни с това", смята лидерът на БСП. Освен част от политиките на правителството, лидерът на БСП разкритикува и премира Борисов, а причина за това стана рядкото му явяване в петъчния парламентарен контрол.

Отговорът на ГЕРБ дойде от зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. „Г-жо Нинова, водим политическия дебат не тук, а в Европа. Отстояваме българските интереси на европейските форуми", заяви той от парламентарната трибуна. „Когато говорите за бюджетите, убеден съм, че и в ПЕС има дебат за новия финансов програмен период. По линия на ЕНП на 26 и 27 юни ще има такава среща, в която ще участвам и аз.


Правете това, което правят европейските социалисти", призова Цветанов. Според него БСП трябва активно да участват в дебата за новата финансова рамка, както и за кохезионната политика на ЕС, а от името на парламентарната група на ГЕРБ той заяви пълна подкрепа за правителството в тази посока.

Цветанов отчете и постигнатите високи резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Нямаше делегация от ЕС, която да не е дала заслужената оценка за България, за усилията на премиера и министър Павлова", аргументира се той и призова за обективност при отбелязването на постигнатото в тази посока.