Преместват непълнолетните лишени от свобода от Бойчиновци във Врачанския затвор
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Юни 2018 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преместват непълнолетните лишени от свобода от Бойчиновци във Врачанския затвор

/КРОСС/ До края на юли т.г. предстои непълнолетните лишени от свобода от Поправителния дом в Бойчиновци да бъдат преместени в нови и модерни помещения, които отговарят на европейските изисквания. Стаите, чийто ремонт е в довършителен етап, се намират в рамките на територията на затвора във Враца, но в отделна масивна сграда и в отделен двор.

Почти напълно е завършен и ремонтът на сградата, която е предвидена за училище на младежите. В обособения терен на затвора във Враца ще бъде изградено място за престой на открито и зона за фитнес занимания.

Преустройството и довършителните дейности вървят на пълни обороти, установиха на място ресорният заместник-министър на правосъдието проф. Николай Проданов и временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ старши комисар Васил Миладинов.

След измененията в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража Поправителният дом за непълнолетни младежи в Бойчиновци премина административно към Врачанския затвор и вече не е отделна самостоятелна структура, а подразделение към него.

Към днешна дата в Бойчиновци са настанени общо 26 лишени от свобода, от тях 17 са непълнолетни, 9 са навършили 18 години. 

Предвижда се сградният фонд на Дома в Бойчиновци да бъде преустроен в затворническо общежитие от закрит тип и в него поетапно да бъдат премествани лишени от свобода от корпуса на затвора във Враца. По този начин ще се постигне разтоварване на затвора и пълно съответствие с европейските изисквания за 4 кв. м. на задържано лице,  съобщи началникът на Врачанския затвор старши комисар Ангел Кабатлийски.