Майка на дете аутист твърди, че детето и се дискриминира при приема му в първи клас.
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Юни 2018 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Майка на дете аутист твърди, че детето и се дискриминира при приема му в първи клас.

/КРОСС/ Гост: Надежда Данабашева, майка на Борис; Нели Костова, директор на 32-о училище; Детелина Бояджиева, зам.-директор на 32-о училище; Калоян Дамянов, Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование


Според Надежда Дамбашева майка на аутист, аргументите на ръководството на 32-ро училище, че въпросното школо училище не е подходяща среда за сина й са дискриминационни.

По думите й директорът на училището и заместниците му и казвали, че училището ще бъде шумно, че то трябва да катери стълби, че няма достатъчно ресурс и т. н.

И в крайна сметка, аз бяха неколкократно посъветвана да потърся друго решение и да намеря друго училище, където той би се чувствал по-добре" Това каза в предаването „Събуди се" по Нова телевизия Надежда Данабашева, майка на 8-годишния Борис, който страда от аутизъм, с 90 процента инвалидност.

Тя се оплаква от дискриминация в училище, като твърди, че от 32-ро училище в София са се опитали да я разубедят синът й Борис да учи при тях. След като детето вече е записано, в училището се провежда разговор, който по думите й цели да я откаже от това Борис да учи там.

„Натиск за преместване на това дете от наша страна няма. Ако имаше такъв, щяхме да го направим преди записването", заяви Детелина Бояджиева, зам.-директор на 32 СУ "Климент Охридски". Тя допълни, че целта на срещата е била да разберат какво е състоянието на детето и какви са очакванията на майката.

„Това, което нас ни притесни, разглеждайки документите на детето, бе,че то се нуждае от придружител, тъй като трудно се движи. Разговорът, който е воден, е в тази насока, защото нашите класни стаи се намират на четвъртия етаж", поясни директорът на училището Нели Костова.
„Ако четвъртият етаж е проблем, макар че аз обясних, че синът ми, макар и бавно, може да се изкачи до него, да се потърси друго решение", коментира Надежда Данабашлиева.

Нова телевизия, „Събуди се"