Калоян Паргов: Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юни 2018 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално

/КРОСС/Преди малко повече от 100 години, в царска България, Димитър Благоев се е борил за неща, които и днес звучат актуално - спиране на трамвайната концесия, строителството на общински жилища и срещу корупцията сред чиновниците. Това каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов в Банкя на тържественото честване на 162-рата годишнина от рождението на Дядото. Акцент в словото си Паргов, който е и председател на групата на БСП в СОС, постави върху един по-малко коментиран аспект от обществената дейност на Димитър Благоев - работата му като общински съветник в София.

„По време на мандата си 1911 - 1915 година той неотклонно защитава интересите на своите избиратели, пледира за достъпен обществен градски транспорт, жилищна политика, всеобщо образование и здравеопазване", припомни председателят на БСП - София.

„Днес - след почти 30 години дясно управление на София, ние, общинските съветници от БСП, се борим за сходни неща. От всички нас зависи, на следващите местни избори след година и половина, да спечелим доверието на софиянци и да претворим в реална политика това, за което е мечтал основателят на нашата партия Димитър Благоев", заяви Калоян Паргов.

Според него тази година не може да се говори за делото на Благоев без да се направи паралел с 200-годишнината от рождението на Карл Маркс. Той отбелеза, че Дядото е най-верният български последовател на Маркс. „Той започва политическата си дейност като завършен марксист. И такъв остава до края на живота си - последователен, безкомпромисен и праволинеен", категоричен бе лидерът на столичните социалисти.

По време на честването Калоян Паргов и председателят на НС на БСП Корнелия Нинова връчиха електронните членски карти на 26 новоприети социалисти, сред които бе и параолимпийката Стела Енева. Новите членове на партията получиха и книгата „Ален мак самотен. Биография на Димитър Благоев" на Мерсия Макдермот.