Лекарите излязоха с декларация срещу новите рестрикции на Здравното министерство
Секция: Здраве
09 Юни 2018 20:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекарите излязоха с декларация срещу новите рестрикции на Здравното министерство

/КРОСС/В декларацията от Лекарския съюз настояват, Министерството на здравеопазването и Надзорният съвет на НЗОК да се прекратят неправомерните анекси към договорите с болниците, които ще доведат до намаляване на легла и ограничаване на достъпа на пациенти.


Реакцията на лекарите е следствие от приемането на нормативен акт, при влязъл в сила Национален рамков договор за медицински дейности за 2018 г.


Медицинските работници са категорични, че въвеждането на нови рестрикции и свръхрегулации, ще доведат до нарушение на достъпа на пациентите до мдицинска помощ и ще затрудни работата на лечебните заведения.
Межувременно днес Българският лекарски съюз избра новото си ръководство.


То вече ще се представлява от д-р Иван Маджаров (оториноларингологът) - председател на УС на БЛС, зам.-председатели на УС на БЛС проф. д-р Николай Габровски (неврохирург) и д-р Николай Брънзалов (специалист по обща медицина). Ръководството на Акредитационния съвет пое неврохирургът проф. д-р Борислав Китов от РЛК Пловдив.


За главен секретар на Съюза бе преизбран д-р Стоян Борисов (специалист АГ), за който това ще бъде втори поред мандат. Начело на Контролната комисия за втори път застана доц. д-р Стоян Сопотенски (коремен и гръден хирург). Централната комисия по професионална етика оглави анестезиологът от РЛК Сливен, д-р Юлия Бянкова.