Всеки втори българин не планира почивка това лято
Секция: Туризъм
10 Юни 2018 15:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всеки втори българин не планира почивка това лято

/КРОСС/  Повечето българи (54%) твърдят, че не планират да почиват това лято, 44% казват, че планират. Останалите твърдят, че още не знаят. Това показват данните на „Галъп интернешънъл", свързани с настроенията около лятната почивка.

Средният брой дни планирана почивка е 10. Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка. Средните подготвени пари за лятна почивка пък са 1557 лв.

В България на море мислят, че ще могат да отидат 55% от заявилите, че ще почиват. За море в чужбина пък мислят 36% от онези, които планират почивка. 26% от възнамеряващите да почиват пък казват „планина в България". Останалите споменават други форми на туризъм.



Според проучването на „Галъп интернешънъл" по ред причини предпочитано за лятна ваканция остава Черно море. В отговорите „на море в чужбина" вероятно пък се визира най-вече Бяло море.

По повод текущата дискусия относно преместваеми обекти, мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите. 19% пък я приемат. Останалите се колебаят. Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон - пример за това са прословутите преместваеми обекти, посочват социолозите.

Данните са от изследователската програма на „Галъп интернешънъл" съвместно с Борда по туризъм. Вълните на изследване са между 13 - 17 април и 1 - 5 юни с по 1000 респонденти. Максимално стандартно отклонение е ± 3.1 при 50% дялове.