Астрономи откриха 3 планети, подобни на Земята
Секция: Наука
11 Юни 2018 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Астрономи откриха 3 планети, подобни на Земята

/КРОСС/ Испански астрономи от Университета в Овиедо откриха две нови планетни системи и три подобни на Земята планети, предава БГНЕС.

Първата система се намира на приблизително 160 светлинни години от Земята. Тя съдържа най-малко три каменисти планети, чийто радиус е приблизително равен на земния, а масата представлява 1.4, 0.9 и 1.3 от земната. Небесните тела се въртят около червено джудже на период от съответно 5.2, 7.8 и 10.1 дни. Температурата на звездите достига 3450 келвина, което е 1,5 пъти по-малко, отколкото на Слънцето. 

Във втората система главната звезда е червено джудже с температура 3800 келвина. Около нея се въртят две супернови, превъзхождащи Земята по размер два пъти, а по маса – пет пъти. Те правят едно завъртане около своето светило съответно за 6 и 20 дни. В бъдеще изследователите се надяват да проучат атмосферата на планетите, а също така да определят техния състав.

Астрономите предполагат, че планетите са твърде горещи и по тази причина на тях няма живот. Най-богата на земеподобни планети се смята системата TRAPPIST-1, която се намира на 39,5 светлини години от Слънцето в съзвездието Водолей. Там наведнъж са открити 7 такива планети, три от тях се намират в така наречената „обитаема зона“.