Ситуацията в Донбас може да ескалира на Световното
Секция: Русия
11 Юни 2018 12:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ситуацията в Донбас може да ескалира на Световното

/КРОСС/Броени дни преди началото на Световното първенство по футбол, в Русия и Украйна са притеснени за ситуацията в Донбас и възможността за ескалиране на напрежението, отбелязват от редакцията на швейцарския вестник Die Neue Zuercher Zeitung.

Както в Москва, така и в Киев, се опасяват от възможни военни действия в сянката на голямото спортно събитие. В тази връзка държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отправи недвусмислено предупреждение: ако правителството в Киев реши да използва Мондиал 2018 за военни действия срещу контролираните от сепаратистите Донецк и Луганск, поставя под заплаха държавността на Украйна, предаде „Фокус“.

Москва може и да подозира Киев в планирането на конкретни ходове, но и украинците имат същите опасения. Едва ли някой от тях е забравил как веднага след Олимпийските игри в Сочи Русия започна операция за присъединяване на Кримския полуостров към територията си.

И двата сценария създават достатъчно предпоставки за притеснения в Москва и в Киев. Междувременно в късните часове на понеделник министрите на външните работи на „нормандската четворка“ (Франция, Германия, Русия и Украйна) ще се съберат в Берлин за обсъждане на ситуацията в източната част на Украйна. Срещата е първата по рода си след повече от 16 месеца прекъсване на заседанията на формата.