НСИ: Износът към трети страни продължава да намалява през април
Секция: ИКОНОМИКА
11 Юни 2018 19:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Износът към трети страни продължава да намалява през април

/КРОСС/ Спадът на годишна база е 9,7%, докато продажбите на български стоки в страните от ЕС нарастват с 16,1% през четвъртия месец. Така общият експорт отчита увеличение от 6.8% през април според данните на Националния статистически институт (НСИ).

От началото на годината стойността на продажбите на български стоки в трети страни достига близо 4.8 млрд. лв., което е с 880 млн. лв. под нивото от същия период на 2017 г. Данните на статистическия институт показват спад на износа на храни и напитки, горива и стоките от групата "Разнообразни готови продукти", където влизат и оръжията. Вероятно понижението идва по-конкретно от горивата, тъй като разбивката по държави показва намаление на износа към Египет и Турция - едни от основните дестинации на българския експорт на продукта.

От друга страна, вносът ускорява темпа си на растеж до 6.2% през април на годишна база, като увеличението идва предимно от страните - членки на съюза, но импортът от държави извън него също излиза на плюс (с 3%). През март вносът от трети страни регистрира драстичен спад от над 25%, предимно заради слаби продажби на руски стоки у нас.