Руснаците отбелязват Деня на Русия
Секция: Русия
12 Юни 2018 10:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руснаците отбелязват Деня на Русия

/КРОСС/ Денят на Русия, отбелязван днес, е сред "най-младите" държавни празници в страната. Чества се по повод събитията от 12 юни 1990 г., когато Конгресът на народните депутати в тогавашната съветска република приема декларация за държавния суверенитет на Русия. Година след това на същия ден в Руската федерация се състояха първите общонародни избори за президент, напомня "Аргументи и факти".

По традиция в градовете на Русия на този ден има народни веселия, концерти и спортни прояви. В Кремъл се връчват държавни награди в сферите на науките и технологиите, литературата и изкуствата, както и за бележити хуманитарни постижения. А на Червения площад в Москва се организира тържествен салют, посочва вестникът. 

"Известия" нарича днешната постсъветска паметна дата "официален празник на стихийния патриотизъм", натоварен с "доста очевиден идеологически смисъл". Надвили комунистическия режим, демократите от първата вълна поведоха политика за десъветизация и същевременно започнаха да създават нова държавно-политическа идеология, митология и символика, се казва в материала.

Според изданието "възстановяването на териториалната цялост на страната, икономическият подем и възраждането на великата (ни) държава будят ентусиазъм у населението, дори сред най-аполитичните му слоеве". Затова още през "богатото" първо десетилетие на 21-и век в Русия наред с държавния започва да се формира и т. нар. стихиен патриотизъм. Сега той нараства с оглед "укрепването на материалното благосъстояние на населението, също и на политическите и социално-икономическите успехи на страната", твърди всекидневникът.