УНСС организира кръгла маса-дискусия с национални и международни експерти по въпросите за контрабандата на тютюневи изделия и свързаните престъпления
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Юни 2018 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УНСС организира кръгла маса-дискусия с национални и международни експерти по въпросите за  контрабандата на тютюневи изделия и свързаните престъпления

/КРОСС/ Изследователски екип предлага създаването на международна експертна работна група по въпросите на укрепването на правната рамка срещу незаконната търговия с тютюн и тютюневи изделия

От 11 до 15 юни 2018 г. в Университета за национално и световно стопанство се провежда кръгла маса-дискусия по проект „Идентифициране на риска от контрабанда и фалшифициране (анализ на бизнес процесите и пространствения аспект)” . В нея взеха участие заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко Бернер, заместник-министърът на Земеделието, храните и горите, д-р Цветан Димитров, експерти от Агенция „Митници“, председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите и Европейската асоциация на тютюнопроизводителите г-н Цветан Филев, представители на международни инициативи, борещи се срещу незаконната търговия с тютюневи изделия, изследователи от Италия, Холандия, Австрия, Сърбия и Швейцария, както и експертите по проекта от Катедра „Национална и регионална сигурност“ в УНСС.

Целта на кръглата маса е да събере  на едно място експерти от национални и международни институции, представители на частния и академичния сектор, които се занимават с проблемите с незаконната търговия с тютюневи изделия и свързаните с нея престъпления. В рамките на  кръглата маса се презентират различни изследователски методи, а участниците ще  бъдат запознати с предварителните резултати от проведените изследвания. В рамките на събитието се дискутират и предложения за подобрения в методиката на изследванията.

Събитието бе открито от доц.д-р Миланка Славова, заместник-ректор на Университета за национално и световно стопанство. Тя приветства гостите от името на ректора проф.д.ик.н. Стати Статев. В първия ден на събитието участие взе заместник-министърът на вътрешните работи г-н Милко  Бернер. Той поздрави екипа за амбициозния и навременен проект, като подчерта, че проблемът с незаконната търговия на тютюн е актуален не само в България и на европейско ниво, но и в глобален аспект. Заместник-министър Бернер изрази мнение, че едно по-задълбочено сътрудничество между академичното общество и администрацията в тази област би било от изключителна полза в борбата с проблема, който незаконната търговия представлява. Той благодари на изследователския екип за интереса в тази сфера и пожела успех в по-нататъшното развитие на проекта, след което се включи активно в последвалите дискусии.

Във втория ден на събитието участие взе и заместник-министърът на Земеделието, храните и горите, д-р Цветан Димитров, който представи Контролните законови механизми при производството и търговията със суров тютюн в България.

Ръководителят на проекта, проф. Димитър Димитров, ръководител на Катедра „Национална и регионална сигурност“ и декан на факултета „Икономика на инфраструктурата“ запозна аудиторията с целите на проекта.

Изследователите от Катедра „Национална и регионална сигурност“ представиха методите „Анализ на бизнес процесите“ и „Моделиране на структурни уравнения“  и как те се прилагат по отношение на изследванията, свързани с контрабандата на цигари, връзките с други престъпления и тяхното противодействие. Изследванията на екипа се базират на идеята, че случаите на незаконната търговия и фалшификация могат да се представят като бизнес процеси. В резултат от техния анализ може да се осигури достатъчно надеждна информация за взаимовръзката между незаконната търговия и фалшификация и други престъпления (например корупция, организирана престъпност, сива икономика, трафик на хора и др.) от една страна, и за начините за ефективно противодействие от друга страна.

Правният екип на проекта запозна  аудиторията с международната правна рамка срещу незаконната търговия с тютюневи изделия. На база на анализа на шестте международни инструменти в сферата, екипът предложи създаването на международна работна група. Идеята е в нея да участват експерти от различните международни организации, под чиято егида са били приети международните договори, с цел да се осигури форум за плодотворни дискусии относно създаването на адекватни и ефективни национални правни рамки.

В рамките на конференцията, презентации изнесоха водещи международни експерти като директорът на италианския изследователски център „Transcrime“ и професор по криминология г-н Ернесто Савона, проф. Фридрих Шнайдер от Университета в Линц и анализаторът от Глобалната инициатива срещу организираната престъпност в Женева, г-жа Симон Хейсъм, които споделиха опит и разказаха за техни проекти и инициативи.