Украйна може да получи газ от България
Секция: ИКОНОМИКА
14 Юни 2018 10:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украйна може да получи газ от България

/КРОСС/Украйна може да получава газ от Трансанадолския газопровод (TANAP) през България и Румъния, написа в профила си в "Туитър" украинският президент Петро Порошенко, който бе гост на официалното откриване на съоръжението в централния турски град Ескишехир във вторник, съобщи "Дневник".

"Ще бъдем щастливи да разнообразим източниците си на енергия и да получаваме доставки на газ от TANAP през България и Румъния", каза той и в словото си на церемонията. По думите му Киев е благодарен за възможността да получава газ от Турция и Азербайджан. "В бъдеще ще можем да открием шанс за привличане на повече природен газ от Азербайджан, от каспийския регион не само за страната, но и за целия регион, свързан с украинската газопреносна мрежа", добави той.

Порошенко се включи в символичното отваряне на крана на TANAP заедно с турския домакин Реджеп Тайип Ердоган, азербайджанския президент Илхам Алиев, сръбския премиер Александър Вучич, Мустафа Акънджъ - лидер на непризнатата Република Северен Кипър, и Берат Албайрак, министър на eнeргетиката на Турция и зет на президента Ердоган.

Не е ясно откъде Украйна би могла да вземе газ за внос през България и Румъния, тъй като газопроводът продължава от турско-гръцката граница през Северна Гърция и Албания до адриатическия бряг на Италия. По проект е предвидено 10 млрд. куб.м от пренасяния газ да достигат пазарите на Европа, когато заработи и това продължение, известно като Трансадриатически газопровод (ТАР).

 

България може да се включи през две трансгранични връзки с Гърция или да използва за реверсивни доставки газопровода, по който в момента Турция внася от Русия. За да достигне до украинската мрежа, Румъния също трябва да обърне потока на пренасяния газ на север.