Георги Свиленски: БСП защитава интересите на превозвачите
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юни 2018 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Свиленски: БСП защитава интересите на превозвачите

/КРОСС/ Частна организация иска да върши работата на министерството на транспорта

„БСП защитава интересите на всички превозвачи, а не подклажда напрежения. Възмутени сме обаче, че  две частни фирми, представящи се за асоциации и намирайки лоби в парламента, внасят законопроект, с който искат да изнесат голяма част от дейността на Министерство на транспорта в частна организация”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски пред журналисти в парламента.

Той заяви, че тези фирми искат да направят частно министерство и да назначат частен министър на транспорта. „Ако държавата абдикира и министерството не иска да се занимава с този сектор, първото нещо, което трябва да се направи, е подписка за освобождаването на министъра и закриване на частта от министерството, която се занимава с автомобилния транспорт”, категоричен бе Георги Свиленски.  

 „Говоренето, че това ще обедини бранша, камарата ще бъде единна и ще защитава интересите на бранша, са неоснователни, защото представителите на браншовите организации не искат насила да участват в нея”, каза още Свиленски. Той смята, че с този закон се прави опит всички 17 000 транспортни фирми да станат членове на организацията и да плащат членски внос от 1000 до 10 000 лв., за да може тя да контролира, кой да извършва транспортна дейност, на кой ще бъде даден лиценз и на кой не.

„Частна организация иска да върши работата на министерството на транспорта и това е притеснително”, заяви още народният представител. Георги Свиленски уточни, че в мотивите на Закона пише, че в България няма регистър на транспортните превозвачи и няма компетентен орган, който да отговаря за транспорта, а в министерството има корупция. Той добави, че такъв орган има и това е Изпълнителна агенция Автомобилна администрация, регистър работи от няколко години и според министъра няма данни за корупция.

„Нека КРИБ и Миролюб Столарски, който е запазил името „Българска автомобилна камара”, да обясняват- защо запазват име с посочено лице, при положение, че няма приет закон. Знаят ли те- кой ще бъде избран за председател”, попита Свиленски.  Той зададе и въпроса- какво ще стане на общото събрание на тази камара, след като 17 000 души се съберат на едно място.