Деница Николова: Изпълняваме проекти за над 288 млн.лв. в настоящия програмен период с подкрепата на JASPERS
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юни 2018 17:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деница Николова: Изпълняваме проекти за над 288 млн.лв. в настоящия програмен период  с подкрепата на JASPERS

/КРОСС/ Инициативата на ЕИБ подкрепя подготовката на ключовите инвестиции за България

Проекти за над 288 млн.лв., финансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., изпълнява страната ни в настоящия програмен период  с подкрепата на JASPERS. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, която откри редовното заседание на годишната среща на JASPERS – „JASPERS STAKEHOLDERS 2018“, на което страната ни е домакин за втори път.  С подкрепа на JASPERS, като структура на Европейската инвестиционна банка, се работи по подготовката и одобрението на двата големи проекта - "Подобряване на системата за спешна медицинска помощ" на стойност над 163 млн.лв.,  и "Интегриран градски обществен транспорт - Фаза II" на Столична община, който се финансира със 125 млн.лв.

                    

Зам.-министър Николова напомни, че и в предишния програмен период страната ни е реализирала няколко успешни проекта в сферата на транспорта, околната среда и регионалното развитие с активната подкрепа и участие на JASPERS.  „През последните 12 години  JASPERS е стратегически и традиционен партньор в усилията ни да усвояваме ефективно средствата на ЕС в съответствие с провежданата политика на сближаване в рамките на ЕС“, подчерта тя. 

Заместник-регионалният министър наблегна и на подкрепата, предоставена от JASPERS за изграждане на капацитет и институционално развитие на администрациите чрез ноу-хау, изследвания, обучение и разпространение на насоки, което е помогнало на българските местни и централни власти да изградят и укрепят институционалния и административния си капацитет, както и да реформират секторните политики. „Ние ще продължим да разчитаме на подкрепата на JASPERS за програмния период 2021 - 2027 г., поради положителното влияние в областта на подготовката на проектите и тяхното изпълнение“, каза Николова.  Според нея новото законодателно предложение на Европейската комисия за политиката на сближаване след 2020 г. отваря перспективи за адаптиране на инвестиционните подходи и политики, за да има по-ефективни инвестиции в градовете и регионите.

„Трябва да използваме предимствата на пакета регламенти и  да приложим по-видими проекти с добавена стойност за гражданите на ЕС“, отбеляза тя. Според нея една от възможностите е въвеждането на нов регионален подход към инвестициите и интегрираните териториални мерки, съобразени със спецификата на регионите, като се насърчават партньорствата между общините, градовете и регионите и по този начин се постигат повече резултати с по-малко ресурси.

Зам.-министър Деница Николова обърна внимание, че съгласно предложението на ЕК, в бъдещия програмен период няма да има т.нар. "големи" проекти в политиката на сближаване, заради което са необходими нови форми на сътрудничество. Тя предложи за разглеждане възможностите за подкрепа и финансиране на  "Интегрирани териториални инвестиции".

„Този тип инвестиции все още не се прилагат в България и в тази област има ограничен административен капацитет на национално, регионално и местно ниво. В тази връзка ролята на JASPERS може да се разглежда като ключов партньор на управляващите органи и най-вече на регионално равнище, както и на бенефициентите по отношение на консултациите относно условията за финансиране, както и на традиционната функция на JASPERS за извършване на преглед на качеството от реализираните проекти в съответствие с новия териториален и регионален подход“, коментира тя.

Друга възможна област, в която JASPERS би могло да окаже влияние за периода след 2020 г., по думите й, е предвиденото много по-голямо използване на финансови инструменти или комбинацията им с безвъзмездни средства.