Калоян Паргов: Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини управляващи и опозиция
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Юни 2018 17:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини управляващи и опозиция

/КРОСС/ БСП ще предложи в Бюджет 2019 на СО да бъдат заделени средства за изграждане на общински център за деца със специални дарби, обяви председателят на групата на социалистите в СОС

Доволен съм, че каузата за децата със специални дарби обедини управляващи и опозиция. Това коментира председателят на групата на БСП в СОС и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов. По негова инициатива по време на редовната сесия на Столичния общински съвет в четвъртък бяха организирани изложба и благотворителен базар на картини, рисувани от деца със специални дарби или т. нар. дислексици, с помощта на именития български художник Иван Яхнаджиев. Идеята за осъществяването на благотворителното събитие в Столична община е на новия председател на Младежкото обединение към РС на БСП в "Илинден" Лин Нго, която помага за каузата на Мария Виденова, създател и управител на Агенция за социално развитие "Инсиеме". Тримата присъстваха на сесията на СОС и запознаха общинските съветници с каузата, за която работят.

                     

"Когато говорим за подобни проблеми и каузи, хората лесно откликват, но трудно продължават да ги подкрепят и да се борят за реализация на целите си, коментира Калоян Паргов. - Много е важно да бъдем упорити по пътя, по който тръгваме днес с изложбата и благотворителния базар. Благодаря на колегите в СОС, че толкова бързо се отзоваха и си купиха картини. Доволен съм, че тази кауза успя да обедини всички партии в общинския съвет. И се надявам да бъдем също така обединени и в края на годината, когато БСП ще предложи в Бюджет 2019 да бъдат заделени средства за изграждане на общински център за работа с даровити деца. Вярвам, че така, както днес всички сме с отворени сърца към тези деца, така и тогава всички ще се обединим в подкрепа на това наше предложение.

Защото каузата на даровитите деца не бива да бъде политизирана. Тези деца са богатство за България и трябва всички да се грижим за тях. Защото един ден със своя талант те ще бъдат част от обществения социално-икономически живот на страната ни".

Благодаря на Калоян Паргов, че заедно днес подарихме самочувствие на тези деца, каза именитият български жудожник Иван Яхнаджиев, който развива таланта им в изобразителното изкуство. "Децата не могат да излъжат в своите произведения в цветове, коментира още той. - Те правят и показват това, което чувстват. И всичко това, което направи днес господин Паргов заедно с останалите общински съветници, е огромен жест към всички нас".

Създателят и управител на Агенция за социално развитие "Инсиеме" Мария Виденова обясни, че в България в момента не съществува център за работа с деца със специални дарби. "Затова много благодаря на Калоян Паргов, че прегърна идеята и реагира толкова бързо. Нашите нужди са огромни, коментира тя. - В момента в България много самозвани специалисти в какви ли не вълшебни центрове паразитират изцяло в сферата на сивата икономика около проблематиката на тези деца.

Позволяват си да ги заклеймяват. Заклеймяват ги документално с диагнози, с телкове, заклеймяват ги по начин, който е недопустим в европейска страна в 21-и век. Нашата цел е, освен да ги извадим от групата на ТЕЛК, да ги извадим и от групата на децата със специални образователни потребности, както правят в развитите страни. Много европейски държави вече са направили това, а България изостава. Затова политическата подкрепа ни е изключително необходима.

Нужни са правила и контрол, необходимо е да има единен общински център, който да осигури възможност за грижа за тези деца със специални дарби или т.нар. дислексици. За тях е характерно, че имат ниски показатели в училище, но за сметка на това са с много високо IQ и голяма дарба в дадена насока. В България има огромен брой деца с високо IQ и ние трябва да ги предпазим и да им дадем възможност да се развиват".

Новият председател на младежката организация на БСП в район "Илинден" Лин Нго добави, че изложбата и благотворителната разпродажба на картини в Столична община е само началото на цялостна кампания в подкрепа на децата със специални дарби. "Вярвам, че можем да бъдем полезни за тази кауза, затова положихме толкова много усилия да реализираме първата крачка, коментира тя. - Сега предстои да продължим по този път.

Планираме още подобни събития, за които скоро ще говорим пак. С младежите от район „Илинден“ сме се насочили към организация на различни социални кампании с помощта на нашия председател Владимир Данев, който също е общински съветник. Тепърва предстои да работим в тази сфера и да постигаме успехи".