Преглед на печата днес
Секция: Преглед на печата
15 Юни 2018 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на печата днес

/КРОСС/ Една от водещите теми за излизащите днес вестници е вчерашното посещение на македонският президент Георге Иванов у нас.

"Натикахме се в скандал, който въобще не е наш", пише в заглавие на първата си страница вестник "Труд". Изданието цитира думи на премиера Бойко Борисов, който завява още, че спорът за името на Македония е между Атина и Скопие и те трябва да си го решават. Вчера Борисов отказа среща  с македонския президент. По думите на премиера негова среща с Георге Иванов в момента щяла да е предателство към македонския и гръцкия си колега - Зоран Заев и Алексис Ципрас.

Вестник "Дума" пише по темата: "Борисов забърка дипломатически скандал с Македония. Премиерът отказа срещата в София с президента Георге Иванов, вземайки страна в спора за името". Изданието припомня, че вчера пресслужбата на Министерския съвет е излязла с кратко съобщение, в което се казва, че срещата се отменя, защото българското правителство не иска да се меси във вътрешните работи на Македония. По-късно Иванов е коментирал, че жестът на Борисов е намеса в делата на Скопие, вземайки страната на премиера Зоран Заев, допълва "Дума".

"Медицинският одит премълчал 11 смъртни случая в болници" -  е водещото заглавие на вестник "24 часа". Всекидневникът посочва, че Специализираната прокуратура разследва ръководството на Изпълнителната агенция “Медицински одит” за скриване на лекарски грешки и пропуски при 11 смъртни случая в болници. Случаите са само за 2017 г., Агенцията ги е проверявала, но не е уведомила прокуратурата за това, уточнява "24 часа".

"Отговорните за хората с увреждания избягаха от протестите чак в Ню Йорк", пише в заглавие на първата си страница вестник "Сега". Изданието обяснява, че докато тече драмата с между социалния министър Бисер Петков, премиера Бойко Борисов и майките на младежи с увреждания, две високопоставени служителки от социалното министерство, пряко отговорни за проблема - зам.-министър Росица Димитрова и държавният експерт от отдел "Интеграция на хората с увреждания" Надежда Харизанова, са на луксозна командировка в Ню Йорк.

По ирония на съдбата, пипе "Сега", от 12 до 14 юни те представят "положителния опит и постигнатите резултати в България" за правата на хората с увреждания и деинституционализацията на децата с увреждания.

"Зелената зона в София расте наесен", информира вестник "Стандарт". Тя ще бъде разширена с 5500 места от 1 ноември. Новите места за платено паркиране ще бъдат разкрити в кварталите "Оборище", "Лозенец", "Възраждане" и "Красно село". Докладът за промяната ще бъде внесен за обсъждане още тази седмица, уточнява "Стандарт".