13-членно международно жури избира най-доброто късо кино на фестивала в Балчик
Секция: КУЛТУРА
15 Юни 2018 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
13-членно международно жури избира най-доброто късо кино на фестивала в Балчик

/КРОСС/  IN THE PALACE предстои от 23 до 30 юни в Двореца 

По-малко от десет дни ни делят от началото на най-големия и престижен фестивал за късометражно кино в Източна Европа, който от тази година е и официален партньор на Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences). Вече 15-а година IN THE PALACE International Short Film Festival предлага огромно разнообразие от продукции, обучителни ателиета, срещи с изявени лица от киноиндустрията, както и ежедневна музикална програма. Специално за празничното си издание събитието ще събере 14-членно международно жури от цял свят, съставено от най-утвърдените специалисти в областта.

Едно от най-интересните и изявени имена в списъка е на Алън Маккуин, който има над три десетилетия опит в продажбите, дистрибуцията и осъществяването на филмови проекти. В дългогодишната си кариера Маккуин е работил за 20th Century Fox, Pathe, Universal, Miramax, Nordisk, Kinowelt и още редица от най-ключовите компании. Той е още лектор по филмова дистрибуция и бизнес, автор на книги, сценарии, преподава креативно писане.

Друг ключов специалист в областа, с когото гостите на фестивала ще имат възможност да се срещнат, е Линда Олшевски. Като жури, тя ще приложи изключителните си знания, натрупани в шеметната ѝ кариера, направила я директор на най-успешната компания за късометражни филми в света Shorts International Ltd. Повече от половината заглавия, обвръзани с организацията, са получили номинация за Оскар или са печелили международни награди от всевъзможни утвърдени фестивали. Нейна е и задачата да селектира продукции с номинация за Оскар за разпространение в iTunes. Името на Линда е свързано с хитови заглавия като Shrek, The Prince of Egypt, Reality Bites, The Road to El Dorado, както и с фестивали като Dream Works Short Film Festival, Palm Springs Short Film Festival, Sundance и много други. В практиката си е била дори оператор на документални филми в Афганистан и Мексико.

От полска страна към журито ще се включи режисьорът Катарина Климкиевич, носител на Берлинаре, Европейска филмова награда, както и експерт в Полския филмов институт. От северната ни съседка към екипа се присъединяват Мануела Чернат и Масимилиано Нардули, безспорни експерти от света на киното. Тя е автор на книги, журналист, есеист, а Нардули е програматор на фестивали из цяла Европа, дава гласа си за продукции за Cesar и Gopo.

В Балчик ще гостува още Вим Ванакер – продуцент, автор и режисьор на филми, селектор за официалната надпревара за късометражни филми в Кан и ръководител на департамент „Сценарий“ на NISI MASA. В журито влиза и Якопо Кеса от Италия, директор на Националния филмов център за късометражно кино, автор на книги и главен отговорник за съществуването на Torino Short Film Market и асоциацията Italian Short Film Center. Към тях ще се присъединят още: Файзал-Азам Къреши – гост-лектор в Куба, автор на сценарии и носител на награда БАФТА; Санди Сисел, номинирана за Оскар за Salaam Bombay и работила по филми като Austin Powers, Black Knight, Blow; артистичния директор на London Short Film Festival Филип Илсън; основателят на Eastern Neighbours Film Festival и програматор на LETS CEE Film Festival във Виена – Денис Муйович.

От българска страна като представители на журито също са поканени едни от най-утвърдените имена. Така към екипа се присъединяват международно признатият критик, журналист и предподавател проф. Божидар Манов, както и Росица Вълканова – режисьор, селектор и продуцент на заглавия като Писмо до Америка, Обърната елха, Подслон.

Паралелно с качествената селекция от филми, фестивалът IN THE PALACE ще зарадва участниците и своите гости с богата музикална програма всеки ден. Селекторите от Radio Nula от България и чужбина ще осигурят уникална смесица от джаз, фънк, соул, хип-хоп и диско. Началото е всяка вечер в 22:00 ч., партитата са в градината, непосредствено до морето, а входът е свободен. Ето и как ще изглежда програмата по дни:

23 юни: DJ Woo-D & DJ OZ  (Radio Nula, Словения)

24 юни: Phillie P (Ice City Records, Сърбия)

25 юни: Funkusion (U Don't Know It, България)

26 юни: Oto (Bar Switch, България)

27 юни: Visitor Q (Club Fargo, България)

28 юни: Dossiu Amudjev (Groovy Sessions, България)

29 юни: DJ Suspect (45 Live, Keep It Dusty, Франция)

Dusty (Jazz & Milk, Германия)

30 юни:  Ancient Astronauts (Dogu DJ Set) (Switchstance recordings, Германия)

Alex SoulBrigada (Matasuna records, Швейцария)