Рязко забавяне на растежа на заплатите в България през първото тримесечие
Секция: ИКОНОМИКА
15 Юни 2018 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Рязко забавяне на растежа на заплатите в България през първото тримесечие

/КРОСС/ През първото тримесечие на 2018-а темпото на растеж на заплатите в еврозоната и в целия Европейски съюз се подобри спрямо предходните три месеца, като в същото време се забави рязко в нашата страна, показват данни на Евростат.

Заплащането на труда в еврозоната се увеличи на годишна база с 1,8% след повишение с 1,6% през последните три месеца на 2017-а година, но въпреки това все още остава далеч от растеж с 2,1% през второто тримесечие на предходната година (най-солидно повишаване на заплатите от първите три месеца на 2015 година). В рамките на целия ЕС растежът на заплатите в началото на 2018-а година се ускори до 2,7% от 2,4% през предишните три месеца.

В същото време почасовата цена на работната сила (включваща данъци, заплати и други разноски) в еврозоната нарасна през първото тримесечие с 2,0% след повишение с 1,4% през последните три месеца на 2017-а година, докато за целия ЕС растежът се ускори до 2,7% от 2,3%.

Днешните данни за еврозоната сякаш оправдават надеждите на ЕЦБ, че намаляващата безработица в региона ще доведе до по-силен растеж на заплащането на труда и до по-солидно крайно потребление, допринасяйки по този начин за увеличаване и на инфлацията в региона на единната валута.

За разлика от ЕС и в частност еврозоната, аналогичните данни на Евростат за България показват доста рязко забавяне на темпото на растеж на заплащането на труда през първото тримесечие до 6,3% на годишна база от 13,0% през последните три месеца на предходната година. По този показател нашата страна вече изостава от страните - членки на ЕС, при които има най-силен ръст на заплатите, заемайки едва осма позиция, след като в края на предходната година България беше изпреварена по този показател единствено от Румъния и Унгария.

Общата цена на работната сила в нашата страна също нарасна доста по-скромно през първото тримесечие с 6,8% след повишение с цели 13,2% през предишните три месеца. И по този показател България е изпреварена от 8 от всичките 28 членки на Европейския съюз.

Данните на Евростат показват, че най-солиден скок на заплатите в България през периода януари - март 2018-а година е отчетен в индустриалния сектор (повишение с 9,3% на годишна база), следван от строителството (повишение със 7,3%) и сферата на услугите (повишение с едва 4,0%).

Общата почасова цена на работната сила в нашата страна също регистрира най-солиден скок в индустрията (повишение с 9,3% на годишна база), следвана от строителството (увеличение със 7,8%) и сектора на услугите (повишение с 4,5%).