Посолството на Русия във Вашингтон призова САЩ да разсекретят данните за „Новичок“
Секция: Русия
15 Юни 2018 17:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посолството на Русия във Вашингтон призова САЩ да разсекретят данните за „Новичок“

/КРОСС/ Посолството на Русия във Вашингтон призова американските власти да разсекретят данните за битки с отровното вещество „Новичок“ и да унищожат своите запаси от химически оръжия, в същото време напомняйки на Държавния департамент за инсценировката на химическа атака в Сирия, предава РИА Новости, цитиран от Фокус.

На 11 юни официалният представител на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че „Сирийската свободна армия“ и американските сили за спецоперации подготвят провокация с използването на отровно вещество в провинцията Дейр ез-Зор.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт нарече изявлението на руското военно ведомство „лъжа“. Тя заяви, че САЩ се придържат към Конвенцията за забрана на химическите оръжия и отново обвини Москва в участие в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, използвайки отровното вещество „Новичок“.

„Публикувайте данните за „Новичок“! Унищожете вашите запаси от химически оръжия!“, се казва в съобщението на руското посолство в социалната мрежа „Туитър“.
В посолството отбелязаха, че дори прессекретарката на Държавния департамент „не може да отрече провокациите с химическо оръжие в Сирия по този сценарий“. Във ведомството напомниха за инсценировката на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.