Създават зелени коридори за миграция на птици и животни
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юни 2018 09:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създават зелени коридори за миграция на  птици и животни

/КРОСС/ „Зелени" коридори за миграция на птици и животни ще бъдат създадени в рамките на проект „Свързани Дунавски паркове" (DANUBE PARKS CONNECTED), който насърчава екологичната свързаност между защитените зони по протежението на р. Дунав.

Той е подкрепен от Дунавската стратегия, тъй като опазването на околната среда е един от четирите й опорни стълба.

В момента по пътя на животинските видове има много препятствия като язовирни стени, кабели и електрически стълбове, урбанизирани територии, и това пречи за свободното им мигриране по вода, въздух и суша.

По проекта предстои, с помощта на сателит, да се изготви карта на крайречните гори, което ще бъде направено за първи път по поречието на цялата река.

Специално внимание се обръща и на дивите острови по Дунав.

Като място на ценни местообитания, те ще бъдат обстойно описани и категоризирани според степента на човешка намеса.

Опазването на околната среда, като важен аспект на сътрудничество между дунавските държави, е основен акцент и в два успешно приключили проекта, в които си партнират 8 дунавски страни - „ДУНАВСКИ ПАРКОВЕ" и „ДУНАВСКИ ПАРКОВЕ 2.0". По тях обект на защита са черната топола и морският орел.

Черната топола е масово изсичана за освобождаване на земеделски площи, както и за производство на фурнир в мебелната индустрия.

Видът й е важен за протежението на реката, тъй като допринася за укрепването на бреговата част, създава условия за гнездене и хранене на десетки видове животни и птици и придава живописен облик на ландшафта.

За да се намалят пораженията от човешката дейност, с проекта са предприети мерки за опазването й, включително чрез извършено залесяване.

Дунав се оказва зимно местообитание на 750 морски орли. В света има само 7000 двойки от тези птици като 5000 от тях са в Европа.

По проекта са проучени местообитанията на морския орел в защитените територии от мрежата „Дунавски паркове" и са извършени защитни дейности, за да се възстановят те и да се гарантират условия за размножаването му.

Останалите три стълба на Дунавската стратегия, освен опазването на околната среда, са свързаност, изграждане на просперитет и устойчивост на региона.

Стратегията е макрорегионална, одобрена е през 2011 г. и обхваща 14 държави и над 100 милиона души. В глобален план изпълнението й трябва да превърне региона в привлекателно място за живеене, което предлага добри възможности за работа, чиста природа и богат културен живот.

В рамките на Българското председателство на Дунавската стратегия, което продължава до октомври т.г., страната ни ще е домакин на Седмия й годишен форум. Той ще се проведе на 18 и 19 октомври в София.

Във фокуса на събитието ще бъде туризмът, като двигател за икономически растеж и териториално сближаване. Ще бъдат разгледани ключови теми за региона, свързани с опазване на културното и историческото наследство, използването на нови технологии и дигитализация на туристическия сектор, транспортната свързаност и мобилност, безопасност и сигурност при предлагане на туристическите услуги и др.

В рамките на отделните панели ще бъдат дискутирани възможностите за привличане на публични и частни инвестиции в туризма, както и използването на финансови инструменти в периода след 2020 г.

Ще бъдат засегнати и темите за синергията и съгласуваността между макрорегионалните стратегии за постигане общите цели на ЕС и за бъдещето на макрорегионалните стратегии след 2020.

Регистрацията на участниците в Седмия годишен форум ще бъде отворена от 1 август.