Концерт спектакъл в памет на оперетната актриса Мими Балканска в София
Секция: КУЛТУРА
16 Юни 2018 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Концерт спектакъл в памет на оперетната актриса Мими Балканска в София

/КРОСС/ Мими Балканска - царицата на оперетата - това е мотото на концерта спектакъл, чиято премиера е на 18 юни в сградата на (бившето кино „Левски" в столицата) в 19.30 часа.

Автор на сценария е Елиана Митова - биограф на голямата артистка и автор на биографичната книга за нея. Режисьор е Марио Николов, музикалните откъси от класически оперети ще бъдат изпълнени от Валентина Корчакова и Марио Николов.

В програмата са включени арии и дуети из оперетите "Царицата на чардаша" и "Теменужката от Монмартър" на Имре Калман; "Веселата вдовица", "Страната на усмивките" и "Баядерка" на Лехар; ария от операта "Тоска" на Джакомо Пучини.

Ще чуем и изпълнения на легендарната Мими, съхранени в личната колекция на Елиана Митова.

Животът на голямата звезда все още не е пресъздаден на филмова лента, а интересът към всичко, свързано с нея, не стихва.

Кого е обичала, къде е направила първите си стъпки в изкуството, в кои страни е гостувала - за всичко това ще разкажат създателите на концерта-спектакъл.

На премиерата ще присъстват и оперетни примадони, които през годините са общували с голямата Мими.

Сред тях е Теодора Георгиева, единствената ученичка на Мими Балканска, изработила с нея култовите роли на Силва и Цилика в „Царицата на чардаша".

Сюжетът проследява старта на 17-годишната Мими на сцената на театър "Ренесанс", където тя дебютира в ролята на субретката Лори Ашенбренер в оперетата „Феята на карнавала" на Калман.

Попаднала в ръцете на режисьора Стоил Стоилов и актьора Петко Атанасов Мими израства като голяма актриса - най-напред създава галерия от субретки, а след това преминава и към героините в класическите оперети. В театъра се влюбва за първи път - в тенора Иван Цачев. В тази млада възраст я връхлитат героините - Графиня Марица, Силва Вареску, Анна Главари, Ана-Елиза.

Малкото момиче неусетно се превръща с красива жена, обожавана от цяла София. С Иван Цачев се развеждат, защото той предпочита кариерата на оперен тенор в Германия.

Любовта спохожда за втори път Мими - новата й любов е д-р Кирил Марков, известен столичен отоларинголог.

Мими Балканска прави и международна кариера. Сама гастролира в Югославия, където я отвежда близкият й приятел, тенорът Петър Райчев.

Голямата Мими се снима в два филма, като застава пред камерата редом с Татяна Лолова.

Публиката все още помни и забележителното честване на 80-тата годишнина на Мими Балканска в Музикалния театър, когато министър Георги Йорданов й връчи поредния висок орден.

Легендарната оперетна звезда си отиде след операция от жлъчка на 22 май 1984 година. в Правителствената болница.

По време на концерта "Мими Балканска - царицата на оперетата" ще бъдат прожектирани фотопортрети на Мими Балканска, дело на големите майстори Петър Папакочев и Емил Рашев, с които я свързва близко приятелство.