Мария Захарова: Всичко което прави Русия за решаване на косовския проблем е по искане на Сърбия
Секция: СВЯТ
16 Юни 2018 15:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Захарова: Всичко което прави Русия за решаване на косовския проблем е по искане на Сърбия

/КРОСС/ Прессекретарят на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че всичко, което страната прави в процеса за разрешаването на косовския конфликт отразява молбите на Сърбия и не е налагане на собствените интереси на друга държава

Така Захарова коментира думите на посланика на Русия в Сърбия Александър Чепурин за това, че Москва може да изиграе по-активна роля при разрешаването на въпроса, ако сръбското правителство поиска това.

„Не мисля, че това е инициативно изявление, защото всичко, което прави Русия по отношение на разрешаването на проблема с Косово, отразява най-напред интересите и исканията на Сърбия директно. Сърбия като държава и сърбите като народ.

Това не е въпрос на интересите на Русия, които се налагат на държавата, е въпрос на руска помощ за Сърбия по нейно искане за решаване на този много сложен и много драматичен въпрос.

Ето защо тези въпроси трябва, разбира се, да бъдат определени от самите сърби, а Русия винаги е на линия", подчерта Захарова.

В такъв случай, обясни тя, изявлението на Чепурин може да се тълкува като отговор на въпроса дали Русия ще може да играе по-активна роля в случай, че Сърбия се обърне към нея.