Путин се срещна с Валентина Терешкова по повод 55 години от полета й около Земята
Секция: Русия
16 Юни 2018 18:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин се срещна с Валентина Терешкова по повод 55 години от полета й около Земята

/КРОСС/  "Валентина Владимирована сърдечно Ви поздравявам по повод 55-тата годишнина от полета Ви около Земята" - се казва във стенограмата от срещата на руския държавен глава с легендата в руската космонавтика Валентина Терешкова.

Искам да кажа по този повод, че вие сте не само първата жена космонавт, но ще останете и единствената жена- космонавт и астроном, който извърши самостоятелен полет около Земята в сравнение с останалите жени космонавти след Вас, който летяха в космоса в състав на екипажи.

В процеса на разговор Путин споменава малко известен факт свързан с полета на Терешкова, а именно, че по време на полета й автоматичната система за управление на космическия кораб излязла извън строя и на Терешкова се наложило да премине на ръчно управление за да насочи кораба.

"Мисля, че това стана защото, двигателите бяха ориентирани за подем към орбита, но не и за спускане" - разказва Терешкова след като е доложила към Земното командване, от там е получила инструкции от заместника на конструктора Коралов, Шабаров как да отстрани проблема.

"Аз направих необходимите поправки в данните и останалата част на полета протече нормално" - уточнява Валентина Терешкова.